Янков: “Вярвам, че ще спечелим десета титла”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Младокът признава, че не е очаквал толкова бързо да се наложи в Лудогорец

Младата звзезда на Лудогорец Доминик Янков сподели, че тази година битката за шампионската титла в българското първенство ще бъде още по-ожесточено, но изрази увереността си, че Орлите ще станат първенци за 10-и пореден път. Ето и какво друго каза халфът пред “Мач Телеграф”:

– Доминик, честита награда за най-прогресиращ млад футболист в България. Как се чувстваш, след като си преборил конкуренцията на момчета като Валентин Антов, Филип Кръстев, Преслав Боруков и Илиан Илиев-младши?

– Много талантливи български футболисти има. Радвам се, че хората са гласували за мен. И другите момчета заслужават наградата. Но сега знам, че изискванията към мен стават още по-сериозни.

– Вече над 10 дни сте на лагер с новия треньор Валдас Дамбраускас. Какви са първите ти впечатления от него?

– Г-н Дамбраускас е много позитивен човек. Определено разбира нещата. Обяснява ни в детайли как да пресираме, как да правим нещата по правилен начин. Впечатлени сме от работата си с него до момента.

– Повече тичате или повече с топка тренирате до момента?

–  Изцяло с топка са тренировките ни. Няма сухо бягане. А това е отлично за нас, футболистите.

– Предстои ви обаче много сериозен тест – срещу Шахтьор Донецк…

– Много са добри. Биха два пъти Реал Мадрид. От контроли с такива силни съперници ние можем да спечелим много.

– За повечето хора 2020-та година не беше добра. Каква беше тя за теб?

– Беше една отлична година, наистина. Започнах 2020-та в Ботев Враца. Престоят там ми помогна много, защото играех редовно. Щастлив съм, че след това се преборих за титулярно място в Лудогорец, а стигнах и до дебют с националния тим. Това е сбъдната мечта.

– Имаше дилема дали да играеш за родината ти Канада или за България. Когато дойде повиквателната от Георги Дерменджиев, имаше ли момент на размисъл?

– Аз бях с младежите на лагер. Дойде селекционерът Александър Димитров и каза, че съм извикан при мъжете. Бях много щастлив и за момент не се замислих да приема.

– Разкажи повече за своето детство и кариерата ти до момента?

– До 13-годишен живях в Канада и тренирах в местния ФК Пауър. Когато бях на 9 години моите родители се прибраха в България и аз ритах в пловдивската школа Векта. Баща ми е от Пловдив, а майка ми – от Варна. След това родителите ми се върнаха в Канада и аз пак заиграх във ФК Пауър. Ходихме на турнири в Ирландия и именно там са ме забелязали от Съндърланд. Бях обаче много малък и нямаше как да замина за Англия. Това се случи когато бях на 13 години.

– А как се стигна до преминаването в Лудогорец?

– Станах на 16 години, но имах проблем с картотеката. Прибрахме се в България и аз минах кратки проби в Лудогорец. Одобриха ме бързо, като и до днес съм част от отбора.

– През миналото лято, когато се върна, тежеше ли ти това, че реално влизаш в обувките на легенда като Марселиньо?

– За мен най-важното нещо беше да играя. Не очаквах, че толкова бързо ще стана титуляр, но ето че това се случи. Естествно, щастлив съм от този факт.

– В момента на лагер с първия отбор сте 5 момчета от школата – ти, Димитър Митков, Иван Йорданов, Димитър Илиев и Дамян Христов. Радва ли те този факт?

– Естествено. Всички тези момчета са много добри футболисти. Радвам се, че сме заедно на лагера и дано стават повече юношите.

– Как виждаш битката за титлата през този сезон. Водите с 6 точки, но едва ли Локо Пловдив и ЦСКА ще се откажат?

– Така е. Този сезон ще е много трудно. Локо Плoвдив е силен тим, спечелиха два трофея през миналата година. ЦСКА пък се представиха отлична в Европа, запазиха и отбора. Ние обаче излизаме за победа във всеки мач и вярвам, че ще спечелим десета титла.