Японските самураи посякоха и Испания, за да стъпят на 1/8-финалите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Успех с 2:1 над "Ла Роха" донесе първото място в група "Е" за азиатците

Националният отбор на Япония доказа за пореден път невероятния си дух и футболно достойнство след като “взе скалпа” и на втория голям отбор в група “Е” на Мондиал 2022, побеждавайки Испания с 2:1.

Успехът класира “самураите” за 1/8-финалите и то като победител в групата, оставяйки “Ла Роха” на второто място.

Още в 12-а минута Испания успя да поведе. Отлична тяхна атака завърши с центриране от Сезар Аспиликуета, а Алваро Мората засече топката за 1:0.

Само три минути след почивката Япония направи желязна преса и принуди Испания да направи грешка, след като Симон не отигра по най-добрия начин топката. Вратарят я изрита към тъчлинията, но Джуня Ито се пребори и отклони към Доан. Той стреля мощно от границата на пеналта и матира Испания за 1:1.

Абсолютният шок за испанците дойде в 51-вата минута, когато Япония стигна до пълен обрат в резултата. Доан получи отдясно и с пас по земя на далечната греда намери Каору Митома. Той успя някак си да я стигне и да върне към Ао Танака, а той от вратарското поле на полупразна врата я прати в мрежата за 2:1.

Виктор Гомес първоначално не зачете гола и отсъди аут, но повторенията показаха, че голът е редовен, въпреки че останаха съмнения дали топката наистина не е излязла с целия си обем извън очертанията.

Така Япония спечели група “Е” с 6 точки, Испания е втори с 5 пункта, колкото има и Германия, но немците са с по-лоша голова разлика, докато Коста Рика остана на последното място с три точки.