Мондиал 2022 Катар

Актуалната програма, новини и класиране

Кой ще спечели 22-рото издание на Световното първенство? Всички новини, факти и прогнози за предстоящият футболен форум четете тук.

В момента няма налични новини.
fifa bracket
Национален стадион “Лусаил”
Национален стадион “Лусаил”

Стадион Лусаил е най-големият в Катар, на който ще се състоят голяма част от мачовете включително и финала.

Капацитет: 80,000

Стадион Ал-Байт
Стадион “Ал-Байт”

Макар и по-малък, Ал-Байт е стадионът на националния тим на Катар и също ще приеме значителен брой мачове.

Капацитет: 60,000

Стадион  Ал-Джануб
Стадион “Ал-Джануб”

Разположено в Ал Вакра е второто напълно завършено съоръжение след реновацията на националният стадион в Катар.

Капацитет: 40,000

Стадион Ахмад бин Али
Стадион “Ахмад бин Али”

Реновираният специално за световното и познат още като Ал-Раян стадион ще е домът на 7 футболни срещи от Световното.

Капацитет: 44,740

Международен стадион Халифа
Национален Стадион

Един от основните терени за провеждането на двубоите ще е и Национален Международен стадион Халифа.

Капацитет: 45,416

Стадион Едюкейшън Сити
Едюкейшън сити

Едюкейшън Сити е разположен между няколко университета и оттам произлиза името му. Ще помещава 8 от мачовете за това издание.

Капацитет: 45,350

Световното първенство 2022, което ще се проведе в Катар е уникално по много параграфи. Локацията е избрана още през 2010 година и с това Катар става първата държава от арабският свят, домакин на този форум. Също така това е и първото издание, което се провежда в есенните месеци, а не през пролетта.

Тазгодишното издание на световното включва 32 отбора, а за следващото са предвидени допълнителни 16 участници, увеличавайки крайният брой на 48.

Средната продължителност на Катар 2022 е точно 28 дни – от 20 ноември до грандиозният финал на 18-ти декември. Той ще се проведе на най-големият стадион в Катар – Лусаил, който побира 80 000 души.

Световно 2022 не мина и без задължителните скандали. Няколко доклади още през 2015 и 2016 година съобщиха за разследване на корупция при провеждането на срещите. Въпреки това, тези твърдения не бяха доказани.

Отборът на Катар получава автоматично правото да се състезава в турнира в качествто си на домакин. Останалите участващи тимове се определят с квалификационен цикъл. Това е първо участие на малката арабска държава на световно първенство, като дебютът им започна със домакинска загуба от Еквадор с 0:2.

Общо 8 са стадионите, на които са предвидени да се състоят мачовете. Най-големиято от тях е националният стадион с 80 000 души капацитет. Вторият по големина побира 60 000 души, а останалите са с капацитет между 40 и 50 000 души. Няколко от тях бяха построени специално за домакинството на Катар, а останалите реновирани, за да получат посетителите най-доброто изживяване.