google новини лого Последвай ни
Добави коментар

През последните години ставаме свидетели на добавянето на редица нови спортове в олимпийското семейство. Всеки нов домакин въвежда нови дисципллини на надпревара, което без съмнение осигурява по-голямо спортно разнообразие и увеличава шансовете на стотици хиляди атлети да се докоснат до олимпийската мечта. Подобни трансформации във формата на провеждане на игрите обаче провокира и солидни критики за това, че античната надпревара губи идентичността си и обезличава ценностите си чрез спортове, които трудно биха могли да се доближат до първоначалната идея, такава каквато е била зародена още в Древна Гърция. Въпреки това политиката за добавяне на спортове продължава с пълна сила. Няколко години след като запона дискусия за премахването на борлата от Олимпиадата, към днешна дата този спорт не просто остава в програмата, но и добавя още една своя версия – плажната борба.

Международната федерация по борба (UWW) заяви в МОК плажната борба в програмата за Летните Олимпийски игри в Париж, които ще се проведат през 2024 година. И то в 4 категории само при жените.

„Така ще се доближим до баланса между половете. Състезанието по плажна борба в Париж може да мине в рамките на ден, тъй като се предполага, че ще има по 10 момичета във всяка категория. А и ще използваме игрището за плажен волейбол край Айфеловата кула“, заяви Ненад Лалович, президент на UWW пред „Екип“.

Към настоящия момент олимпийската борба разпределя 18 комплекта медали, като 12 са при мъжете в класическия и свободния стил, а другите 6 при жените. Наличието на плажната борба в олимпийската програма ще уравновеси повече баланса, кото ще стане 12 към 10.

В МОК са получени заявки за включването в програмата на още седем спорта – сърфинг, скално катерене, скейборд, брейк данс, морско гребане, паркур и плажен хандбал.

В края на годината ще стане ясна окончателната програма на спортовете, които ще бъдат включени за Игрите във френската столица.

България вече има успехи в този спорт. Миглена Селишка спечели бронз в категория до 50 кг на първите Плажни Олимпийски игри, които се проведоха в катарската столица Доха пре септември миналата година. През 2009-та година страната ни спечели и две титли на Световното първенство в Обзор – Николай Станчев в категория до 85 кг. и Димитър Кумчев в дивизията над 85 кг. Другите отличия от шампионата за нас са два сребърни и един бронзов медал.