Задават ли се трусове след дисквалификацията на Ноле?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Сензация, прекалено стриктно спазване на правилата или наказание заради новосъздаващата се асоциация на играчите. Това са само част от тезите, които са свързани с дисквалификацията на Новак Джокович от US Open. Световният №1 беше изхвърлен от турнира, след като в мача си с Пабло Кареньо Буста уцели една от съдиите на линията.

Задават ли се трусове след дисквалификацията на Ноле? 1

Сърбинът стана 12-ият играч в професионалната ера, който е дисквалифициран от мач. Преди него подобни провинения имат Джон Макенроу, Тим Хенман, Серена Уилямс и Ник Кириос.

Мнозина описаха изхвърлянето на световния №1 като пресилено най-вече заради липсата на умисъл. Правилата на турнирите от Големия шлем обаче са строги и гласят, че “играч не трябва да наранява физически официални лица, съперници или зрители”, а при подобен случай следва дисквалификация.

Освен изхвърлянето от турнира Джокович ще загуби всички спечелени точки за световната ранглиста, както и ще бъде глобен с 250 хиляди долара, колкото получи дотук.

Нов шампион

При отсъствието на възстановяващия се от контузия Роджър Федерер и Рафаел Надал, който реши да не пътува до САЩ, Джокович беше определян за категоричен фаворит преди турнира.

Сърбинът получи отличен шанс да се бори за 18-а титла от Шлема, а формата му оправда ролята на фаворит, като той влезе без нито една загуба през 2020 г.

Задават ли се трусове след дисквалификацията на Ноле? 2

Дисквалификацията на Джокович обаче ще доведе до прекъсване на серията от 13 поредни турнири от Големия шлем, в които шампион неизменно е един от Голямата тройка (Федерер, Надал и Джокович). За последно различен шампион имаше именно на US Open през 2016 г., когато триумфира Стан Вавринка.

В последните 25 турнири от Шлема само пет пъти шампионът е бил различен от голямата тройка.

Последният случай, в който нито един от Джокович, Надал и Федерер не е бил на четвъртфинал в една от четирите големи надпревари, е 2004 г., когато швейцарецът отпадна още в третия кръг на “Ролан Гарос”.

След дисквалификацията двама от фаворитите в турнира вече са вторият поставен Доминик Тийм и Александър Зверев. Австриецът има сериозно препятствие в осминафиналите, където среща Феликс Оже-Алиасим, докато Зверев вече се класира сред най-добрите осем и ще играе с Борна Чорич.

“Сега става много интересно и това е един голям шанс за нас. Шанс, получен при много нетипична ситуация, но все пак това е факт”, коментира Зверев.

Реакциите

Може ли Джокович да бъде наказан сурово заради очертаващата се голяма власт, която ще получи при създаването на нова асоциация на тенисистите. Подобна теза се появи малко след дисквалификацията на сърбина. Мнозина обаче коментираха, че правилникът е следван буквално и той трябва да важи дори за световния №1.

“Цялата ситуация ме кара да съм тъжен и сломен. Много съжалявам, че причиних толкова стрес. Беше неумишлено, но и много грешно.

“Колкото до дисквалификацията, трябва да обърна това разочарование в урок, с който да продължи моето израстване като човек и играч. Извинявам се на US Open и всички свързани за моето поведение”, написа Джокович в социалните мрежи.

Задават ли се трусове след дисквалификацията на Ноле? 3

Бившият му треньор Борис Бекер описа това като “най-лошия момент в професионалната му кариера”. “Тежко е, със сигурност това е лош момент в живота му, но решението беше правилно. Той не трябва да удря топката към официалните лица, а в този случай тя удари жената в гърлото”, коментира Бекер.

“Съжалявам за него, защото не исках да се класирам така на четвъртфинал. Убеден съм, че Новак не го направи нарочно, никой играч не иска да удари някого умишлено”, каза съперникът на сърбина Кареньо Буста.

Две от легендите в женския тенис Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова също подкрепиха решението на Американската тенис асоциация (USTA) да дисквалифицира световния №1.

“Новак подходи глупаво, макар и без умисъл. Така организаторите нямаха никакъв избор какво да направят”, каза Навратилова, а според Кинг “дисквалификацията е била единственото правилно решение в случая”.

По-остър беше Кириос, който неведнъж е критикувал Джокович и останалите водещи играчи. “Ако аз бях на мястото на Джокович, каква санкция щях да получа: 5, 10 или 20 години”, написа австралиецът в “Туитър”.

Дневник

Заб. Заглавието е на 7 Спорт.