Здрава битка в 4 сета – Надал победи Кирьос и е на 1/4-финал в Мелбърн
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Световният номер 1 Рафаел Надал победи Ник Кирьос с 3:1 сета на 1/8-финалите на Australian Open.

Най-очакваният мач в тази фаза на турнира не разочарова и предложи истинско зрелище на феновете на тениса, в което испанецът, който беше в ролята на фаворит, стигна до успеха.

Срещата в Мелбърн до голяма степен напомни на последния двубой между двамата от Уимбълдън през миналата година, когато си размениха по сет, след което испанецът спечели 3-ия сет в тайбрек и в четвъртата част успя да затвори мача с успех с 3:1. Днес отново тайбрекът в сет номер 3 се оказа ключов за изхода на мача – в него световният номер 1 надделя с 8:6 точки, за да поведе в сетовете.

Първият сет започна равностойно като Рафа Надал имаше труден сервис гейм. След това Кирьос спечели подаването си за 1-1, а Рафа не допусна пробив преди първата почивка. В гейм номер 4, испанецът проби за 3-1 и задържа аванса си от 1 пробив до края на сета, за да го спечели с 6-3.

Във втория сет Кирьос имаше големи проблеми на старта, но спаси няколко възможности за пробив и спечели сервис гейма си. В тази част сценарият от сет номер 1 се повтори, но само че този път Кирьос проби в 4-ия гейм и поведе с 3-1. Австралиецът бе много силен на сервис до края на сета и зарадва публиката с успех във втората част, за да изравни сетовете – 1:1.

Третият сет бе изключително равностоен като в него Надал имаше първи възможности за пробив при 4-3, но Кирьос се справи чудесно и с отлични сервиси не позволи на световния номер 1 да пробие. Така се стигна до тайбрека в края на сета, в който Надал поведе с 5-3, след което се стигна до 5-5. При аванс от 7-6 точки, Надал изчака грешка на Кирьос и взе третия сет, с което поведе с 2;1 в мача.

В началото на 4-ия сет Рафа Надал не допусна никакви колебания и проби на нула в третия гейм. Съперникът му бе близо в резултата, тъй като първи изпълняваше начален удар в този сет. При 5-4 в полза на Надал се стигна до изненадващ пробив в полза на австралиеца. Кирьос взе аванс от 40-15 и при втората възможност за пробив изравни геймовете – 5:5. След това представителят на одомакините имаше колебания и изостана с 15-40 на свой сервис, но успя да се измъкне и за за първи пт след гейм номер 1 в 4-ия сет, бе напред в резултата.

Рафа Надал не допусна пробив в последния си сервис гейм в сета и така се стигна до тайбрек. В дългия гейм Надал демонстрира самочувствие и завърши мача още при първата си точка за победата.

На 1/4-финалите на турнира испанецът ще играе срещу Доминик Тийм от Австрия.