Зечири: Любовта ми към бадминтона и спорта нямат цена
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Пандемията ми помогна да отговоря на много въпроси свързани с моята визия за спортния ми живот и постижения, цели и мечти"

Българската състезателка по бадминтон Линда Зечири, която си осигури квота за Олимпийските игри в Токио, даде интервю за „Гонг“, в което споделя очакванията си за предстоящия форум, през какво е преминала за да си осигури класирането, както и как протича подготовка ѝ.

Зечири игра на осминафинал на Олимпиадата в Рио 2016, а освен това е бронзова медалистка в дисциплината жени единично, в Карлскрона, Швеция 2012. Също така в колекцията си има сребърен медал с отбора на България на Европейското първенство в Казан, Русия 2016 (плюс бронз 2014 в Базел). Две втори и две трети места на едни от най-високите категории турнири Гранд при / Super 300, в Германия, Холандия, Канада и САЩ. Притежава 9 титли и 13 финала на международни турнири категория Чалъндж. Европейски бронзов медалист за девойки до 19 г – в Ден Бош 2005 г.

– За всеки спортист е ясно, че Олимпийските игри са най-чаканото състезание. Какви са очакванията ти за предстоящия форум? 
– Пътят, който минахме през тези пет години беше толкова неочакван. Беше пълен със завои и обрати, пандемия, но и много хубави и щастливи моменти. Затова нямам очаквания, просто с нетърпение чакам да играя бадминтон на олимпийския корт.

– Това е твоето второ участие на Олимпиада след 2016 в Рио, може ли да направим сравнение между тогавашното класиране и сегашното?
– Всеки един маратон е различен. В кариерата на един спортист няма еднакви моменти и състезания, всичко е различно и интересно, така е и с тези две квалификации: различни и всяка различно интересна, и със своя си спортен чар.

– Какво ти коства подготовката и колко усилия бяха необходими за класирането на този форум? 
– Коства ми всичко и същевременно нищо, защото любовта ми към бадминтона и спорта нямат цена, всеки път давам себе си на корта и в играта.

Как се отрази пандемията на спорта бадминтон като цяло и по-специално на теб? 
– Не съм спирала да тренирам и да се подготвям. Пандемията анулира изключително много състезания от квалификационния календар, но ми помогна да отговоря на много въпроси свързани с моята визия за спортния ми живот и постижения, цели и мечти.

– Феновете научават резултата от даденото състезание и постигнатия успех или съответно неуспех. Какво остава скрито за тях, което би било представлявало интерес? 
– Всеки един мазол физически и психически, както и всяка сълза, било то от щастие или трудност, това е което всички спортисти крием и не показваме, нещо по-пикантно може би за споделяне е, че преди всеки един мач хапвам по една лъжица мед и си казваме нещо със сестра ми:)

– Как би оценила представянето си до този момент през годината и какви са целите ти до края на 2021, изключвайки Олимпийските игри? 
– Успях да играя няколко финала и полуфинала на силни международни турнири, играх на най-голямото и силно състезание в света All England, успях да завоювам победа там, това са хубавите неща, от които ми става мило и мотивиращо като се обърна.

– Как се отрази това отлагане на Игрите с година и евентуално присъствието на само местни фенове, а не на такива от целия свят как би ти повлияло? 
– Несъмнено ще ми липсват моите сънародници и хората, които ще ме подкрепят, но се надявам това да не се отрази на играта ми.

– Появиха се информации, че в Япония над 350 000 души не искат провеждането на спортния форум, според теб има ли вероятност Игрите да не се проведат и тази година?
– Мисля, вярвам и ще се радвам да се проведат, защото от моя гледна точка, дадох всичко от себе си, за да бъдем там със сестра ми Джема, която е и мой мениджър. Иска ми се да изживеем пак тази спортна магия.

– Да ни кажеш малко за тренировъчния процес, по колко пъти тренираш, как възстановяваш? 
– Тренирам двуразово, като почти целия ден прекарвам в залата. Храня се там и след това си почивам вкъщи.
Обикновено един ден от седмицата се качваме с приятели в планината, където се чувствам възстановена и заредена напълно!

– Какво е хобито ти? С какво релаксираш?
– Обичам да се разхождам сред природата, да пея и свиря на китара. Релаксирам най-добре с мотивиращи разговори с истински хора и приятели.

– Преди Олимпиадата какво предстои за теб като състезания? 
– Само подготовка и планово разпределение на тренировки и възстановяване.