Зимната Олимпиада в цифри
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Игрите в Пекин ще се проведат без нито един чуждестранен зрител заради ограниченията, наложени в Китай заради разпространението на COVID-19

Броени дни преди старта на зимната Олимпиада в Пекин, агенция “Ройтерс” публикува любопитни факти и статистически данни.

Ето ги и тях:

2900 – брой на спортистите, които представят 90 национални олимпийски комитети, които трябва да пристигнат в Китай за Игрите заедно с още 25 000 участници под една или друга форма.

109 – брой състезания за разпределение на медалите в 15 дисциплини в седем зимни спорта. В сравнение с Пьончан 2018 сега има седем състезания повече.

13 – брой арени, трасета и стадиони около Пекин, Янцин и Чжанцзиякоу в това число и пет наследени и преобразувани трасета от Летните Олимпийски игри през 2008 година.

55-45 – процентно съотношение в половото разделение на спортистите за Зимната олимпиада, като спортистките-жени са повече в сравнение с 2018 година и има повече женски дисциплини (46) в сравнение с предишните Игри.

1 – брой на спортните състезания без участието на жени. Това е северната комбинация – комплексна дисциплина, включваща ски-бягане и ски-скок. За момента това е единствено мъжка дисциплина, но Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски федерация (ФИС) смятат да преминат и тази бариера през 2026 година.

4000 – брой на участниците в церемонията по откриването на Зимните игри. Това е доста по-малко в сравнение с 15-те хиляди участници на лятната Олимпиада през 2008-а година. И тогава, и сега церемонията е режисирана от световно известния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

0 – брой на чуждестранните зрители на Игрите заради ограниченията в Китай, наложени заради разпространението на COVID-19. Избрани групи от поканени местни жители ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени поне на 1/3.

2900 – брой проби от кръв и урина, които Международната агенция за тестване планира да вземе за допинг анализ по време на Игрите.

63 548 – брой тестове за COVID-19, направени към 31 януари специално заради Игрите, включително 3103 от спортисти.

1140 – брой на медицинския персонал по трасетата и пистите за състезания в Пекин, в това число ангажирани 74 линейки.

880 000 000 долара – дадени пари от МОК за покриване на разходите на организаторите в Пекин.

350 километра в час (220 мили в час) – максимална скорост на влаковете без машинист по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за състезания в Чжанцзиякоу и Янцин.