Златните момичета от ансамбъла се оттеглят след световното
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Трябва да се откажеш, когато си на върха. Ние взехме максималното от спорта", заяви Симона Дянкова

Родните грации от ансамбъла по художествена гимнастика, който спечели златните медали в Токио, съобщиха, че се оттеглят след края на световното първенство в Япония в края на октомври.

Олимпийските шампионки Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова съобщиха новината в интервю за БНТ.

“След Световното в Япония приключваме. Това ще ни е може би последното състезание като отбор. Аз лично ще прекратя спортната си кариера. Трябва да се откажеш, когато си на върха. Ние взехме максималното от спорта”, обяви Симона Дянкова, която е капитан на отбора. “Много е рано всяка от нас да дава категорични отговори”, каза още тя.

“5 години сме били на макс в залата. Още на първото състезание влязохме с гръм и трясък и аз също смятам, че отказването на върха след олимпийска титла и след световно първенство е най-добрия вариант”, допълни Лаура Траатс.

Боряна Калейн пък си постави спечелване на златото на Игрите в Париж. “Имам амбиция да спечеля медал и се надявам в Париж да успея. Искам да постигна мечтата си и ще направя всичко възможно да стигна дотам”.

“Огромно е щастието и удовлетворението от този успех, постигнат е с много труд, упоритост, отдаденост и желание за победа”, заяви треньорката на гимнастичките Весела Димитрова. Тя разкри, че 20 дни преди състезанието са били сменени част от композициите в съчетанието, за да бъдат те усложнени за повече точки. “Рискувахме и спечелихме.”

“Не сме обръщали внимание на тази реакция. Бяхме щастливи, че победихме. Всеки има право на собствено мнение. Момичетата извоюваха златния медал изцяло и сега всички се радваме”, заяви Димитрова по повод острата реакция на Руския олимпийски комитет.

“След толкова години в този спорт всяка една от тях може да остане в него и да предаде опита си на следващите поколения”, отвърна Ерика Зафирова на въпрос дали сега ще се ориентират към треньорска дейност.

Родните състезателки разказаха, че когато чули за победата емоцията била “космическа”. “Те бяха много подготвени, най-дисциплинирани и трудолюбиви”, споделя Весела Димитрова пред NOVA. Така тя обясни успеха на момичетата, след като често се шегувала, че ги подготвя за космонавти.

Грациите разказаха, че ходили на лагер в Япония всяка година, което много им помогнало за климатизацията. Щастливи са, че ще се върнат там за световното първенство по художествена гимнастика, след което се оттеглят.