19-годишната Ига Швьонтек е кралицата на Ролан Гарос
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ига Швьонтек спечели титлата на Ролан Гарос при жените, след като във финала победи американката София Кенин с 2:0 сета (6:4, 6:1). 19-годишната полска тенисистка бе сензацията на турнира, като във финала доказа, че има всички качества да спечели един от най-големите трофеи в тениса.

По пътя към финала Швьонтек не загуби нито един сет, като за 6 двубоя даде на своите съпернички общо 23 гейма. Днес полякинята отново бе безупречна и не остави шансове на София Кенин, с което стана първата тенисистка от Полша, която печели турнир от Големия шлем.

Със спечелването на титлата, Ига Швьонтек се изстреля до 17-ото място в световната ранглиста. София Кенин пък ще бъде номер 4 в света при дамите в понеделник като и за двете тенисистки това е рекордно класиране.

В първия сет Ига Швьонтек започна със сервис гейм на нула, след което направи пробив и имаше бърз аванс от 3:0 на старта на финала. В следващите няколко гейма двете тенисистки си рамениха по два пробива, като в крайна сметка полякинята спечели сета с 6:4.

Във втория сет Швьонтек презмаза своята съперничка. Тя допусна пробив на старта на сета, но след това не даде гейм на Кенин. При 2:1 в полза на полякинята, София Кенин посети съблекалнята за медицински тайм аут. При завръщането си на корта американката не успя да се противопостави на Швьонтек.

При 5:1 гейма и 40:15, Ига Швьонтек реализира първия си мач бол с невероятен форхенд по диагонала, с което постигна най-големия успех в кариерата си. 19-годишната Швьонтек е най-младата шампионка на Ролан Гарос от 1992-ра година насам, когато Моника Селеш спечели турнира на 18-годишна вързаст.