5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вижте най-великите спортисти според greatformersacademy

Професионалните спортисти винаги са се считали за едни от най-известните хора в света. Те са наблюдавани под лупа и предизвикват възхищението от милиони фенове.

Легионите от привържениците им скандират в екстаз имената им по време на всяка една тяхна професионална изява.

Великите спортисти имат силата да ни вдъхновят, пише greatperformersacademy.

А ние, обикновените хора, винаги търсим да почерпим сили от онези велики спортисти, които са преодолели най-големите житейски предизвикателства в името на това, да постигнат целите си. Всички имаме планове и идеи, които искаме да реализираме на някакъв етап от живота си. И когато се нуждаем от стимулиращ пример, винаги търсим такъв от великите спортисти. Така засилваме още повече желанието си да постигнем всичко, за което мечтаем.

Е, нека поне мъничко ви помогнем да получите това вдъхновение и сега, защото сме подготвили за вас вдъхновяващите истории на 5-те най-емблематични спортисти в историята на спорта. Нека видим кои са те и каква поука можем да извлечем от техните истории.

 

  Мохамед Али

5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят

Той е известен с вдъхновяващото си  мото, което гласи „Лети като пеперуда, жили като пчела“. Мнозина го наричат ​​„най-великия“. Покойният Мохамед Али е легенда в бокса, чиято вдъхновяваща природа не би могла да се огъне по никакъв начин пред изпитанието на времето. Той завоюва почти всяка титла, която един боксьор може да спечели и беше световен шампион по бокс в тежка категория три пъти. Мохамед Али победи всеки съперник в своята епоха и неговите постижения ще останат в историята на бокса завинаги. Най-голямото му въздействие върху феновете обаче е свързано  с начина, по който успява да ги вдъхнови – дори не само тях, а и света като цяло.

Мохамед Али постигна победи във и извън ринга. Дори някои от най-запомнящите се са точно тези, които той спечели без помощта на ръкавиците си. Първо, че реши да приеме исляма. По онова време на тази религия се гледаше в САЩ с не особено добро око, хората я намираха за доста противоречива. Но това не попречи на боксьора да промени името си от Касий Клей на Мохамед Али. Въпреки противопоставянето от страна на семейството му и натискът от обществото, той смело прие новата си религия и в крайна сметка името му се превърна в символ на сила за ислямската общност.

На 28 април 1967 г. Мохамед отказва да се присъедини към американската армия, която го праща да се бие във Виетнам. Той обаче даде отпор, заявявайки, че не се е карал с Виетнам и   не вижда защо трябва да ходи да се бие в тази държава. Поради решението си, Мохамед бе незабавно наказан – лишен от титлата си в тежка категория и изправен пред опасността да влезе в затвора за 5 години, на основание отказа му да влезе в армията, за да защитава интересите на страната си. Също така беше и глобен с 10 000 долара, както и му беше забранено да се занимава с бокс в продължение на 3 години. Той обжалва обвиненията и по-късно Върховният съд на САЩ го оправда. На 30 октомври 1974 г. Мохамед Али победи Джордж Форман и възстанови титлата си в тежка категория. В продължение на 7 години обаче продължава да се разправя със съдилища, обществото, битуващите норми, реакцията на други боксьори и така нататък. В крайна сметка излиза победител в тази неравна битка.

В по-късните години от живота си Али започва и своята последна битка. Благодарение на десетилетия професионални изяви на ринга, той развива тежка форма на болестта на Паркинсон. Това заболяване се характеризира с дегенерация на някои важни нервни клетки в мозъка и води до затруднено движение на крайниците. Болестта прогресира, а състоянието на Мохамед Али се влошава изключително много с времето, причинявайки му огромни страдания.

Така коварната болест отне силите на именития боксьор и го превърна от шампион в немощен човек с треперещи ръце и неразбираема реч. Въпреки това обаче, болестта не можа да погуби неговото любящо сърце и силна воля. Той се изправи срещу болестта така, както цял живот се изправяше срещу боксьорите. И беше толкова решителен, че запали олимпийския котел на Олимпийските игри през 1996 г. в Атланта, Джорджия, САЩ. Въпреки, че ръцете му трепереха, Али все пак успя да запали огъня, който служи за вдъхновение на спортистите по време на игрите. По този начин той отправи силно послание към всички хора на света, доказвайки че  преодоляването на физическата, умствената или социалната неспособност е напълно възможно. Мохамед Али и до ден днешен си остава един от най-емблематичните и вдъхновяващи спортисти в историята на спорта.

Роден през 1942 г., той почина през 2016 г.

Нека почива в мир.

Надя Команечи

5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят

По време на летните олимпийски игри в Монреал през 1976 г. Надя Елена Команечи на едва 14 години и 8 месеца. Тя е първата жена гимнастичка, която е получила най-високата  оценка – 10, на олимпийско събитие. Освен това, тя е най-младият олимпийски шампион по гимнастика в дисциплината многоборство досега, като е спечелила  3 олимпийски златни медала.  По време на същото състезание по-късно е обявена и за „спортистка на века“ от Световната спортна академия „Лауреус“.

Надя Команечи е родена на 12 ноември 1961 г. в Онести, Румъния, с баща който е автомеханик и майка прима балерина. Започва да тренира много млада и не след дълго е открита от Бела Каролий – докато е била още едва на 6 години. След няколко много тежки първоначални състезания тя успява да се превърне в една от най-известните, талантливи и квалифицирани гимнастички на своето време.

  Майкъл Джордан

5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят

Доста изненадващо, но най-добрият баскетболист на всички времена някога не е успял да влезе в университетския баскетболен отбор. Днес името Майкъл Джордан е буквално синоним на баскетбола. Той е жива легенда. Освен това притежава и най-успешната линия от баскетболни маратонки, тоест, можем да го определим и като много успешен бизнесмен.

Списъкът му с постижения е дълъг и подробен. Той поведе отбора си до 6 първенства в НБА, изведе отбора САЩ до 2 златни олимпийски медала и спечели 12 “All-Star” шампионати. До времето, когато трябваше да се пенсионира, Майкъл Джордан беше най-популярният баскетболен спортист досега. Често са му задавали въпроса откъде черпи тази силна мотивация, за да жъне такива успехи.  На този въпрос той отговаря: „Не видях името си в списъка.“

Докато посещава летен лагер по баскетбол с по-големия си брат и други свои приятели, Майкъл Джордан се опитва да влезе в университетския отбор. Той е бърз играч и неговите дрибъл умения могат да се нарекат дори несравними. За голямо негово съжаление обаче се оказва не достатъчно висок за университетския отбор. Когато списъкът на членовете, които са влезли в екипа, бил публикуван, името му не беше в него. Той беше работил толкова усилено, за да влезне в отбора, но името му не фигурирало в него. Това буквално го смаза психически и той се заклева, че ще работи усилено и че ще се превърне един ден в баскетболна звезда. Затова, всеки път, когато се е налагало да се сблъска с някое с предизвикателство по пътя си към звездния имидж, той си спомнял за списъка, в който името му липсвало и търсел сили и мотивация в ранния си провал, за да работи още по-усилено. Майкъл е известен с това, че признава, че е пропуснал повече от 9 000 баскетболни изстрела. Той невинаги е печелил –  загубил е повече от 300 мача. Но точно тези неуспехи са причината да успее. Именно тези провали превръщат Майкъл Джордан в голяма баскетболна звезда и един от най-вдъхновяващите спортисти на нашето време.

Пеле

5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят

Известен като най-големия професионален футболист на всички времена, Пеле изживява много бедно детство в Бразилия. Той е роден на 23 октомври 1940 г. в малкото градче Минас Гераис. Като първороден син, Пеле е трябвало да помага за изхранването на семейството. Работел е като момче за всичко в различни магазини за чай в родния си град, за да помага на семейството си да свърже двата края. От малък обаче много обича да играе футбол. Разбира се, откъде у това бедно момче пари за футболна топка! Затова подхожда креативно, като се сеща да натъпче вестници в един чорап, завърза го здраво с връв и ето я неговата първа топка. Понякога му се е налагало да използва дори грейпфрут вместо топка, за да усъвършенства уменията си. С течение на времето талантът му не остава незабелязан и той стартира кариерата си в различни бразилски отбори.

Пътят към големия успех преминава през тима на юношите в Бауру. Кариерата му е свързана също и с известния бразилски футболен отбор Сантош Футебол Клуб, както и с националния отбор на Бразилия. Той е много талантлив футболист.

Първият му сериозен пробив води началото си от Световното първенство през 1958 г., когато е едва 17-годишен. Дори поставя рекорд като най-младият играч, вкарал международен историята на футбола. Пеле също така записва хеттрик и извежда отбора Бразилия до победа. Футболната легенда винаги е казвал, че когато една победа е трудна, тогава тя ще донесе много повече щастие. В момента Пеле е посланик на добра воля в ООН, като приоритетите му са свързани с екологията и където продължава да се бори за още трудни победи.

Серина Уилямс

5 от най-великите спортисти, които имат силата да ни вдъхновят

Серина Уилямс е на върха на своята кариера.  Тя е една от малкото женски тенисистки, която е държала всичките четири титли на двойки от Големия Шлем едновременно. Също така има и 4 олимпийски златни медала . Серина Уилямс беше най-високоплатената спортистка през 2015 г. и беше посочена като човек на спорта на годината от известното списание Sports Illustrated. Въпреки дългия списък с признания, пътуването й до върха не е било никак лесно.

Има много случаи, когато Серина се е сблъсквала с расистките предразсъдъци на фенове и тенис администратори. Фактът, че е чернокожа и при това жена, я принуждава да работи много по-усилено, за да постигне целите си. Много хора се изказват подигравателно за силната й физика, но Серина успява да надмогне негативното отношение и да продължи успехите си. Тя признава, че отрицателните коментари от страна на феновете могат да повлияят лошо на самочувствието на всеки един спортист. Но добавя веднага, че тя няма време за тях, защото е твърде заета да работи за следващата си победа. Серина е наистина вдъхновяваща спортистка.

Безспорно, всяка една от тези вдъхновяващи истории може да ни окаже много благоприятно влияние и да ни стимулира да се справяме по-добре с трудностите, изпречили се на пътя ни. Затова, следващият път, когато усещате, че сте „на косъм“ да се откажете от някоя от големите си мечти заради неочаквано възникнали пречки, спомнете си за тях. Силата на човешкия гений е неизчерпаема, така че, дерзайте и никакво отказване, нали? Щом те могат, вие със сигурност също трябва да опитате!