Алберт Попов: Резултатът е страхотен, но искахме малко повече
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд", признава българинът

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов завърши на деветото място на слалома на Зимната олимпиада в Пекин, като 0.36 секунди го разделиха от място на подиума. С представянето си Попов записа най-доброто класиране на български спортист на Олимпиадата в китайската столица. „Със смесени чувства съм. Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш, въпреки че пистата е равна, доста по-лесна. Една идея съм по-слаб там, но съумяхме да се настроим. Дори аз самият успях да си сменя малко техниката, защото на тези равни терени трябва да седиш много високо, за да не губиш време. Радвам се от постижението, въпреки всичко, защото на този равен терен се оказа, че мога да бъда наравно бърз с останалите“, заяви пред БТА след спускането си Попов.

„Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се грешки. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все пак съм доволен, в топ 10 на Олимпиада съм, така че ще се почерпим“, каза още 24-годишният състезател.

Попов коментира и старта на втория манш, където загуби 4-5 десети от секундата. „Стартът е доста специфичен. Имаш точно четири врати, в които трябва да събереш максимално скорост за следващите 30 секунди равно. И в двата манша карах 22-и поред, условията и теренът са добри, но стават едни следи, в които в тези четири врати, ако не успееш да влезеш в тях перфектно и да вземеш максимума, просто постепенно губиш по малко. Доколкото си спомням и усетих на една от тези врати, че външният ми крак отплесна, което по принцип значи, че не си събрал енергия от завоя и излизаш с доста по-ниска скорост за равното.“

„Не знаех това, от вас научавам. Рекордите се правят, за да бъдат подобрявани, за да могат да се правят нови. Пожелавам си да съм здрав, да продължавам в този дух и смятам, че рано или късно и тези резултати ще дойдат“, каза Попов по повод това, че направи най-доброто класиране след шестите места на Петър Попангелов в слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

Алберт Попов записа историческо 17-о място на гигантския слалом и заяви, че цялостно е доволен от представянето си в Пекин. „За гигантския слалом се представих смело. За възможностите ми смятам, че надскочих себе си. За слалома – мисля, че бях супер спокоен. Това ми даде увереност в карането. На места не бях толкова прецизен и загубих малко повече, но цялостно смея да кажа, че съм доволен и с нетърпение чакам третите ми Игри“.

„Много сме амбициозни още от малки. Винаги е имало огромни очаквания върху нас, смятам, че това ни е бутало да вървим напред. Имали сме много трудни моменти, както аз, така и Камен, но стискали смело зъби и не сме се отказвали. Може би това ни е докарало дотук. Може да нямаме световните курорти, както в Австрия или Италия през цялата година, но въпреки всичко пътуваме, далеч сме от къщи. Това са наши жертви, които правим, за да сме тук, така че смело мога да твърда, че с всеобщи усилия на целия ни екип сме стигнали дотук“, продължи софиянецът.

Аби ще направи кратка почивка на родна земя, след което стартира подготовка за края на сезона. „Сега първо ми предстои почивка. Няма да е много дълга. Ще се приберем за три дни в България. След това имаме два старта в Гармиш, ще заминем малко по-рано, за да се подготвим. Имаме вече идея за една писта в Австрия, защото тя ни вдъхва доверие и съумявам после на стартовете след тези тренировка да давам максимума от себе си. След това ще се приберем или ще карам в Кранска гора, все още не ме го решили. А после следва Флахау на 9 март вечерен слалом и след това погледите ни са към финалите на Световната купа“, обясни той.

„Виждам, че хората ни следят и ни се радват. Не исках преди тази Олимпиада да давам много интервюта. Опитах се да се откъсна малко от социалните мрежи. Исках да се фокусиран върху представянията си. Не съм чел много, но ще се радвам да обърна достатъчно внимание на всички, когато се върна в България, защото вече напрежението мина и ще се радвам да разкажа от първо лице. Искам да благодаря на родителите ми, на приятелката ми, на отбора ми, защото това е моето семейство, на хората от Българска федерация по ски, които са зад нас от немалко време и без тяхната помощ това нямаше да бъде възможно. Искам да благодаря на всички българи, че вярват в нас, стават, гледат ни, стискат палци. Това ни кара да даваме най-доброто от себе си заради тази подкрепа, която получаваме. Уникално!“, каза още Попов.

Снимка: БОК, Йордан Петков