“Алианц Арена” светва в цветовете на дъгата заради… Орбан
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
В Мюнхен решили да дадат сигнал срещу ограничаването на гей правата в Унгария

Двубоят на Евро 2020 между Германия и Унгария в сряда ще премине доста отвъд чисто футболното съперничество.

Дуелът на “Алианц Арена” в Мюнхен ще се превърне в поредното спортно събитие, което ще акцентира върху сблъсък на политическа, социална и културна основа, независимо че европейската централа УЕФА непрекъснато подчертава, че по никакъв начин не толерира политически дебати на и около футболния терен.

Партиите в градския парламент на баварската столица са взели единодушно решение, че на 23 юни шикозният стадион ще свети в цветовете на дъгата като сигнал срещу ограничаването на гей правата в Унгария.

Съвсем наскоро управляващата партия в Будапеща – Фидес, оглавявана от министър-председателя Виктор Орбан, прокара пореден закон, цензуриращ и ограничаващ хомосексуалните, включително забрана на обсъждането на ЛГТБ-теми в училищата в страната.

Законът очаквано предизвика бурни протести и остри реакции в Европейския съюз, а правозащитници сравниха наложеното вето с дискриминационния руски закон от 2013 г.

Именно заради това Германия реши да изрази символично несъгласието си с политиката на Орбан – футболистите от Унгария ще играят на стадион, оцветен като знамето на ЛГТБ.

“Мюнхен е ангажиран с многообразието, толерантността и истинското равенство в спорта и в обществото като цяло“, се посочва в декларацията, подкрепена от всички партии в градския съвет.

Стана ясно, че освен стадиона в цветовете на дъгата ще бъде “облечена” и сградата на кметството в баварската столица.

До този момент Будапеща домакинства на два мача от европейското първенство, като за разлика от останалите европейски градове, в които продължават да действат ограничения заради кризата с коронавируса, “Ференц Пушкаш Арена” се пръска по шевовете, а феновете отново могат да се наслаждават на удивителна футболна атмосфера.

Нещо повече, преди няколко дни дори се заговори, че финалът на Евро 2020 може да бъде преместен в унгарската столица, като информации за това се появиха дори в престижния Times.

Европейските политици обаче размахаха пръст на УЕФА, а нейните чиновници побързаха да уверят, че финалната среща ще се проведе по план на лондонския “Уембли”.