Ангел Червенков: ЦСКА се стабилизира значително
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Към всеки двубой трябва да се подходи с нужната отговорност и нивото да бъде поддържано и повишавано", заяви специалистът.

Бившият играч и помощник-треньор на ЦСКА – Ангел Червенков, даде интервю пред “Тема Спорт”, в което коментира прогреса на “червените” в последните мачове, промяната след идването в отбора на Нестор Ел Маестро, както и задаващите се двубои от efbet Лига.

Г-н Червенков, съгласен ли сте, че ЦСКА отбеляза значителен прогрес в последните кръгове, макар че не победи във вечното дерби с Левски?

– Да, в последно време ЦСКА се стабилизира значително. Има направени очевидни корекции, играе се по-добре в поредица от мачове. Разбира се, не всичко е изчистено в детайли, но на този етап нещата се получават и вървят в добра посока. Бяха срещнати сериозни съперници и тимът изглеждаше доста позитивно. Но не трябва и да се заблуждаваме, защото има различен тип отбори с различни стилове и тактически похвати, така че ЦСКА трябва да умее да се наглася към всеки един опонент и да го побеждава. Това е най-важното. Голяма грешка например е, когато се коментира, че ЦСКА е показал много мощно и доминиращо лице срещу Локо Пловдив. Да, червените играха доста силно, но благодарене на наивността на противника.

Когато имаш неопитни централни защитници, не толкова опитни бекове и теренът е лош, да караш отбраната да изнася с подавания през вратаря е направо самоубийствено. ЦСКА се подреди правилно, пресираше чудесно и се получиха нещата. Но се видя, че срещу по-стойностен отбор като Левски има още много какво да се желае и да се развива в тази преса и присъствието в противниковата половина. Затова и е много важно ЦСКА да бъде адаптивен и да запази ядрото, с което се представя добре до момента.

Колко голяма е ролята на Нестор Ел Маестро за прогреса в последните седмици?

– Когато той пое отбора, още залагаше на формация с петима защитници и общо 7 дефанзивни футболисти. Това му беше голямата грешка и явно си е направил нужните изводи, защото сега отборът изглежда много по-добре. Решението да се играе с четирима чисти халфове без изявени крила се оказа чудесно, защото извлича максимума от хората в средата на терена. Да не забравяме, че ЦСКА има и още потенциал. Има хора, които лекуват трайни контузии, други още не са в оптимална форма. Още не можем да искаме максимума от този отбор.

Оптимист ли сте, че Данило Асприля и Матиас Фаетон, които дойдоха с големи очаквания, скоро ще се “отпушат” и ще си спечелят по-голяма роля в състава?

– Надявам се. Показали са, че са способни да го направят в предишните си клубове. Очевидно се нуждаят от време за адаптация, но смятам, че тепърва имат какво да демонстрират. Аз лично очаквам с нетърпение да видя и Матей обратно в игра, защото мисля, че ще заздрави доста защитата.

Тежкият цикъл от мачове с ЦСКА 1948, Ботев Пд, Локо Пд, Левски беше преминат почти отлично, а сега предстоят сблъсъци с наглед по-лесни съперници. Какво очаквате от тях?

– Затова казвам, че ЦСКА трябва да е адаптивен. Защото не всички предстоящи съперници на тима ще играят отворен футбол. Няма да има много свободни пространства, които да бъдат търсени с пасове зад защитата. Така че армейците трябва да се настроят и към тази игра. Срещу сгъстена отбрана, която трябва да бъде преодолявана. Виждаме, че и в световен мащаб големите отбори се затрудняват, когато трябва да пробиват нисък блок, чиято цел е единствено да руши играта и да изчаква контраатаки. Затова и предстоящите уж леки мачове не мисля, че ще са по-лесни от предишните. Към всеки двубой трябва да се подходи с нужната отговорност и нивото да бъде поддържано и повишавано. Това говори за класа. Класата се крие в постоянството.