google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашите щангисти фаворити в пет от категориите на европейското в Москва

Доскоро познатият като Давид Фишер, който вече влиза в регистрите с българското си име Давид Фишеров, е фаворит за европейската титла по вдигане на тежести на шампионата в Москва, който ще се проведе в началото на следващия месец.

Европейската федерация обяви листа с най-високите заявки в отделните категории, като списъкът при 102-килограмовите се оглавява от Фишеров с вписани 390 кг в двубоя. Любопитно е да се отбележи, че втори в потока е друг български щангист – Васил Господинов, чиято заявка е 381 кг.

Фишеров се ожени у нас, а след като се сдоби с всички необходими документи, вече е напълно легитимен за участие в международни турнири.

Нещо повече, той се отказа от австрийския си паспорт, за да може да стане пълноправен български гражданин.

Фенът на музиката на Слави Трифонов, Рапид (Виена) и разбира се – на Трифон Иванов, от години живее в Сливен със своята приятелка и е член на клуб “Стоте воеводи” в града под Сините камъни.

Фишеров ще стане вторият австриец, състезаващ се под български флаг. Преди години това направи и скиорът-алпиец Килиан Албрехт.

Българските състезатели са с най-високи заявки и в други четири категории.

В най-леката дивизия при дамите – до 45 кг, Надежда Нгуен оглавява списъка със 165 кг, а веднага след нея е Ивана Петрова със 163.

В три от мъжките категории родните щангисти са заявили най-големи тежести – при 55-килограмовите Ангел Русев оглавява листа с 252 кг, Стилиян Гроздев е начело в горната категория (до 61 кг) с 293, а дивизията до 81 кг се оглавява от Карлос Насар – с 365 килограма.

Сериозни надежди се възлагат също на дебютанта Валентин Генчев в категория до 67 кг. Той е на втора позиция в списъка със заявките с 313 кг, като далеч напред е тоталният фаворит Мирко Дзани (Италия) – с 330.

Божидар Андреев също тръгва за медал – той е с третата най-висока заявка в категория до 73 килограма – 340 кг.

Компания на Насар при 81-килограмовите пък ще прави Юндер Бейтула, който също е с трета по стойност заявка – 360 кг.

Олимпийският шампион за младежи Христо Христов е на трето място в листа със заявките в категория до 109 кг, като за него са предвидени 401 килограма в двубоя.

Първенството ще се проведе между 3 и 11 април.