google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Под 50 спортисти ще представят страната ни на Токио 2020

За първи път от 1956 година насам се очертава България да бъде представена от по-малко от 50 спортисти на Олимпиадата. В последните години тенденцията е нашите участници на най-големия спортен форум в света да намаляват – това ще се случи и на Токио 2020.

50 дни остават до началото на Летните олимпийски игри, като изглежда невъзможно България да премине границата от 50 души, които да се борят за медалите в японската столица. Така ще изравним антирекорд от далечната 1956-а в Мелбърн. Тогава родните спортисти на Игрите в Австралия са били 28 в 6 спорта.

Преди 5 години в Рио, България бе представена от 51 спортисти, като това се считаше за най-сериозния срив за страната ни спрямо Игрите в Мелбърн. По всичко изглежда, че занижаването на бройката ще продължи. Дотук България има сигурни квоти в 13 вида спорт – борба (7), художествена гимнастика (7), лека атлетика (2), плуване (5), спортна стрелба (3), спортна гимнастика (1), бокс (1), бадминтон (3), кану-каяк (1), вдигане на тежести (2), джудо (2), карате (1) и фехтовка (1). Част от тях са потвърдени, докато за други се очаква това да се случи в следващия месец. Така ще имаме общо 40 спортисти.

Ще се стремим да се преборим за поне още 5-6 квоти в бокса и атлетиката. Надали обаче бройката може да се увеличи драстично. Така цифрата от общия брой родни спортисти няма да прехвърли 50.