google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Четвъртият от Олимпиадата в Мексико през 1968 беше един от доайените на класическата борба в Пловдив

Заслужилият майстор на спорта, дългогодишен треньор на Локомотив (Пловдив) и бивш помощник треньор на националния отбор Димитър Галинчев почина на 82-годишна възраст след кратко боледуване, съобщи българската федерация по борба.

Роден е в Пловдив на 15 септември 1938 година. Отбива военната си служба през 1958-1959 година, състезавайки се  за Ботев. След казармата преминава в Локомотив, с чийто екип е многократен републикански първенец.

Дълги години Галинчев, сдобил се с реноме на изключително техничен състезател, е в представителния тим на България по класическа борба, а на Олимпиадата в Мексико през 1968 година остава само на крачка от медалите, финиширайки на 4-а позиция в категория до 63 кг.

Състезанието ще се запомни с няколко скандални съдийски отсъждания. Очевиден туш срещу египетския борец Йесия Хасанеин във втория кръг не е зачетен, като признават само победа по точки. В петия кръг пък – срещу световния шампион Хидео Фуджимото (Япония) спират атаката му за туш, впоследствие пловдивчанинът губи срещата и това го оставя извън призовата тройка.

Българската борба загуби Димитър Галинчев 1

“Ако бях взел победата в тази среща, щях да взема поне сребърен медал,” припомня си със съжаление след години Галинчев, който също има две четвърти места от европейски първенства – през 1967 г. в Минск и година по-късно във Вестерос, Швеция.

Представя България и на две световни първенства, като на шампионата в Мар дел Плата (Аржентина) през 1969 година му отлепват четири ребра и това слага край на каиерата му.

След края на състезателните си дни той е наставник на пловдивския Локомотив, а освен това е бил и помощник-треньор в националния тим в екипа на Филип Кривиралчев и Динко Петров.

Екипът на 7 Спорт изразя искрените си съболезнования към семейството и близките на Галинчев!