google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Илия Шаламанов е получил повиквателна за националния отбор на Австралия по футбол за младежи до 20 години.

Вратарят Илия Шаламанов избра да играе за Австралия. Той е получил повиквателна за националния футболен отбор на “кенгурутата” за младежи до 20 години.

18-годишният Шаламанов е роодм от Бризбейн и има двойно гражданство – българско и австралийско. На 3-годишна възраст той се прибира със своето семейство в Петрич и започва да тренира в ДЮШ на местния Беласица. След това преминава в ДФК „Мечетата“, откъдето е привлечен в Академията на ЦСКА и води подготовка с мъжете през лятото на миналата година, като направи неофициален дебют за „червените“ на 18 юли в приятелския мач срещу Локомотив Горна Оряховица. През август Шаламанов бе преотстъпен в тима на Литекс, който играе във Втора лига.

„Пратиха ми повиквателната за участие с младежкия отбор на Австралия на 17 декември. Обадих се лично на главния мениджър на ЦСКА – Стойчо Стоилов, който бе съгласен да замина и ми пожела успех“, коментира младокът пред БТА.

„Моят агент е изпратил видеозаписи в Австралия с мои мачове. От местния футболен съюз внимателно са разгледали моите изяви и са останали доволни от видяното. Свързаха се с мен, обяснена ми бе програмата за участие в контролни мачове и квалификации за Световно първенство за младежи в периода от 14 февруари до 20 март 2021 г. в Ташкент, Узбекистан. Там ще изиграем три контроли срещу отборите на Узбекистан, Бахрейн и Япония и квалификационни мачове за срещу Виетнам, Саудитска Арабия и Лаос“, обясни вратарят на ЦСКА.

Световното първенство за младежи до 20 г. ще се проведе в Индонезия от 20 май до 12 юни 2021 година.