Барселона излиза срещу Тотнъм в битка за символичен за клуба трофей
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Двата отбора ще се борят за трофея "Жоан Гампер"

От испанският гранд Барселона обявиха, че срещата за трофея “Жоан Гампер” ще се играе на 9-ти август, а не на 8-ми както бе предвидено. Съперник на каталунците в този двубой ще бъде английският Тотнъм. “Шпорите” не бяха първия избор за съперник на Барселона, но преговорите с Лацио пропаднаха.

Трофея “Жоан Гампер” е награда, която се връчва всяка година на победителя в приятелско състезание, в което участват само два отбора. Той е кръстен на именития испански бизнесмен и футболист Жоан Гампер, който има огромна роля в създаването на футболен клуб Барселона.

Гампер дори е играл за Барселона и е бил капитан на клуба. Според непотвърдени информации той е вкарал над 100 гола в едва 48 мача с екипа на каталунците. Впоследствие той става президент на клуба, от където продължава да тласка клуба към успехи.

Логично отборът, който е печели турнира най-много пъти е Барселона, които са един от участниците във финала всяка година. Те са печелили 45 издания на турнира от общо 57 такива. Други носители на трофея са Кьолн, Интер, Порто, Борусия Мьонхенгладбах, Манчестър Сити, Ювентус и Сампдория.

Мачът за трофея “Жоан Гампер” ще бъде последния за Барселона преди старта на новата кампания.