Берое се върна в Топ 3 след успех на “Ивайло”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Етър оставен закотвен на дъното на таблицата с две спечелени точки

Гаюс Макоута се превърна от грешник в герой, разписвайки се два пъти за Берое, който сложи край на серия от три мача без победа с драматичен успех с 3:2 над затъналия на дъното на таблицата Етър в последния мач от 10-ия кръг на Първа лига.

Успехът в Старопрестолния град позволи на Зелено-белите да се завърнат в челната тройка с актив от 18 точки, четири по-малко от лидера Локомотив (Пловдив) и две по-малко от шампиона Лудогорец, който е играл мач по-малко. Етър остава последен с 2 точки.

Старозагорци се сдобиха в аванс в средата на първата част след изящен гол, който със сигурност може да претендира за Гол на кръга.

Позиционираният с гръб към вратата Октавио плъзна майсторски с глава центриране на Гаюс Макоута с десния крак от левия фланг, като не остави шансове за капитана на Виолетовите Христо Иванов, който пък е най-ниският вратар в професионалния ни футбол.

Сто и петдесет секунди по-късно Зелено-белите имаха основателни претенции за отсъждане на дузпа в тяхна полза, след като топката срещна ръката на Яни Пехливанов в наказателното поле, но сигнал от Валентин Железов така и не последва.

Няколко минути след това пък реферът посочи бялата точка без забавяне, когато Алиун Фал падна твърде леко след безобидно съпркосновение с Пехливанов.

Берое обаче пропусна да удови аванса си, като Макоута пропиля изключително безотговорно възможността да се разпише от отсъдения 11-метров наказателен удар – конгоанският национал стреля встрани от вратата, след като в продължение на няколко секунди се засилваше в стил “подскачащ скакалец”.

Изпълнението на африканеца извади извън равновесие емоционалния наставник на Берое Димитър Димитров, който разпалено припомни на асистентите си, че го е предупреждавал да не изпълнява дузпата, а да остъпи това право на Иван Минчев.

Макоута направи първата стъпка към реванша за пропуска си, разписвайки се осем минути след подновяването на играта, когато бе точен с глава, след като необяснимо бе оставен непокрит от отбраната на Болярите.

Още при ответната атака към вратата, пазена от Християн Василев обаче Етър изравни, като и това попадение дойде след недобро покритие. Младият халф Стелиян Добрев бе оставен сам в непосредствена близост до вратата след центриране отдясно и с глава оплете топката в мрежата – 1:2.

Още след като дръпнаха с два гола напред гостите отстъпиха инициативата, а след няколко пропуска Етър закономерно стигна до изравнителен гол, дошъл след статично положение.

Шаблонно центриране от свободен удар бе пропуснато от защитниците на Берое, а головата машина на Боярите Боруков не се нуждаеше от покана, за да прати топката зад гърба на Василев – 2:2.

Когато обаче феновете на великотърновския тим предвкусваха точка в дуела с по-класния съперник, Макоута извади от ръкава си едно от силните си оръжия и с мощен удар от 20 метра направи Иванов безпомощен за трети път – 2:3!

В следващия кръг Етър гостува Ботев (Враца), а Берое приема в Стара Загора Арда (Кърджали).

ЕТЪР – БЕРОЕ 2:3 (0:1)

ГОЛМАЙСТОР: 0:1 Октавио (25), 0:2 Гаюс Макута (53), 1:2 Стелиян Добрев (55), 2:2 Преслав Боруков (73), 2:3 Гаюс Макоута (88)

СЪСТАВИ:

Етър: 1. Христо Иванов (капитан), 84. Здравко Илиев, 24. Георги Купенов, 70. Кольо Станев, 71. Даниел Пехливанов, 7. Милчо Ангелов, 20. Яни Пехливанов, 44. Божидар Кацаров, 16. Стелиян Добрев, 26. Мариян Иванов, 99. Преслав Боруков

Старши треньор: Петко Петков

Берое: 1. Християн Василев, 5. Теди Мезаг, 6. Александър Цветков, 10. Гаюс Макоута, 19. Александър Василев, 20. Стив Фуртадо, 22. Октавио, 25. Георги Ангелов, 29. Еривалдо, 73. Иван Минчев, 11. Алиун Фал

Старши треньор: Димитър Димитров

Жълти картони: Яни Пехливанов, Мариян Иванов (Етър); Александър Цветков, Алиун Фал (Берое)

Съдия: Валентин Железов