google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Полуфиналът на Мондиал'82 влиза в летописите като един от най-чутовните сблъсъци на международното поле

Taзи вечер една срещу друга на европейското първенство ще застанат две от най-големите футболни сили – на “Алианц Арена” в Мюнхен излизат световният шампион Франция и рекордьорът по спечелени европейски титли Германия.

Двата тима са изнасяли куп запомнящи се мачове, но един от тях приковава особено внимание. Още повече, че остава в историята със злокобен инцидент, към който футболните фенове се връщат и до днес.

На 8 юли 1982 година на стадион “Рамон Санчес Писхуан” в Севиля се играе полуфиналът на световното първенство.

Битката в Севиля - символ на дуелите между Германия и Франция 1

В Андалусия през лятото е доволно горещо и влажно. 1982-а не прави изключение – в деня на мача температурата доближава 40 градуса по Целзий, а в 9 вечерта, когато трябва да започне срещата, условията са все така тежки и неприятни за играчите.

Така или иначе водещият холандски рефер Чарлс Корвер надува свирката в уреченото време, а 70 хиляди зрители по трибуните, както и милиони пред телевизионните екрани доволно потриват ръце в очакване на голов спектакъл.

Още в началните минути става ясно, че зрелището не е за изпускане – ансамблите на Юп Дервал и Мишел Идалго са пределно мотивирани за яростна битка и нямат никакво намерение да си губят времето с проучване и тактически небивалици.

Битката в Севиля - символ на дуелите между Германия и Франция 2

Германия по това време е действащият европейски шампион. Точно тази формация пък е добре позната на българските любители на футбола, тъй като нашият национален тим попада в една квалификационна група за Мондиал’82 именно с хората на Дервал.

България остава на трето място, само на две точки зад втория Австрия, а германците печелят безапелационно потока с 8 победи от 8 срещи. Любопитно е да се отбележи, че в квалификациите за следващото световно първенство – в Мексико през 1986-а, родните национали ще трябва да премерят сили с Франция, който отново ще бъде действащ европейски първенец.

От стартовата единайсеторка на бундестима липсва капитанът и двукратен носител на “Златната топка” Карл-Хайнц Румениге, но именно германците натискат първи спусъка.

В 17-ата минута стражът на “петлите” Жан-Люк Етори блокира опита за обстрел на Клаус Фишер, но топката отскача към Пиер Литбарски, който без забавяне нанася находчива добавка от границата на наказателното поле – 1:0.

Реакцията на французите е забележителна – не са изминали и 10 минути, когато Доминик Рощо е фаулиран от Бернд Фьорстер. Дузпа! Зад топката застава капитанът Мишел Платини, следва остър удар вдясно от Харалд Шумахер и равенството е възстановено.

Следват безспирни атаки към двете врати, но гол така не е реализиран.

Малко след подновяването на играта селекционерът на французите Идалго прави рокада, като на мястото на Бернар Женжини се появява Патрик Батистон. В този момент бранителят на Сент Етиен, тогава 25-годишен, със сигурност не подозира, че само няколко минути по-късно ще бъде изнесен от терена на носилка, като след това ще стане ясно, че е загубил два зъба, три от ребрата му са пукнати, а oсвен това е с увреден прешлен.

Битката в Севиля - символ на дуелите между Германия и Франция 3

Всичко това е следствие на бруталната интервенция на Шумахер срещу Батистон при атака на “петлите”, след която арбитърът Корвер не отсъжда нарушение. Стражът на бундестима се стоварва с цялата си тежест върху устремилия се срещу него играч на французите в самия край на наказателното поле.

Следва суматоха, повикани са хората с носилката, а Идалго и неговият щаб напразно се бунтуват край страничната линия… Играта е подновена с удар от вратата, а Шумахер дори не е предупреден.

Двубоят продължава с нова серия от спиращи дъха атаки. Платини и Рощо бродират изкусни комбинации, но така и не намират пролука към мрежата зад Шумахер. Пропуски пред Етори пък правят бившият десетобоец Ханс-Петер Бригел и Литбарски.

В самия край на срещата десният бранител Мануел Аморос уцелва и напречната греда с удар от 20 метра, но в крайна сметка равенството се запазва и срещата влиза в продължения.

В 92-ата минута Мариус Трезор извежда “петлите” напред с изящен удар от въздуха след центриране отдясно. Дервал реагира мигновено и заменя Бригел с Румениге.

Следва обаче нов студен душ за бундестима. Малко след като Литбарски пропуска изгодна възможност, Дидие Сикс поставя топката на крака на Ален Жирес, който с пронизващ шут оплита топката в мрежата след рикошет в дясната греда – 3:1 за Франция!

Привържениците на “петлите” са на крака, а възторжените им песни показват, че те вече се подготвят за финалния дуел. Но насреща е не друг, а Германия…

Битката в Севиля - символ на дуелите между Германия и Франция 4

Три минути преди края Румениге е на точното място в точния момент след центриране от левия фланг и с находчив завършващ удар върна надеждите на своя тим.

Атаките на Германия стават все по-свирепи, но французите биват пощадени от сигнала на Корвер за край на първото продължение. Проблемите на “петлите” обаче продължават и след подновяването на играта.

Хората на Идалго видимо не издържат физически на натиска на мощните си опоненти. Идва 108-ата минута, когато след центриране отляво гигантът Хорст Хрубеш се преборва за топката, която е засечена със зрелищна задна ножица от Фишер – 3:3!

Битката в Севиля - символ на дуелите между Германия и Франция 5

Следват още няколко хубави атаки, но 120-ата минута изтича без ново попадение. Драмата в Севиля ще бъде решена с дузпи.

Жирес е точен за Франция, но Манфред Калц бързо възстановява паритета. “Петлите” отново повеждат чрез Аморос, а Паул Брайтнер изравнява. Рощо не допуска грешка, докато шутът на Ули Щилике е париран с лекота от Етори – 3:2 за Франция.

Шумахер обаче блокира удара на Сикс, а Литбарски не пропуска – 3:3. Платини и Румениге също са точни, а дузпите преминават във фаза “внезапна смърт”.

Шести зад топката за “петлите” застава Масим Босис, но Шумахер спасява и неговият шут. Секунди по-късно Хрубеш бие ниско вдясно от Етори и слага точка на един от най-епичните сблъсъци в световния футбол.

ГЕРМАНИЯ – ФРАНЦИЯ 3:3 (сл. пр.) (1:1, 1:1)

Германия печели с 5:4 при изпълнението на дузпи

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Пиер Литбарски (17), 1:1 Мишел Платини (27-дузпа), 1:2 Мариус Трезор (92), 1:3 Ален Жирес (98), 2:3 Карл-Хайнц Румениге (102), 3:3 Клаус Фишер (108)

Германия: Харалд Шумахер, Манфред Калц, Бернд Фьорстер, Карл-Хайнц Фьорстер, Ули Щилике, Волфганг Дремлер, Ханс-Петер Бригел (97-Карл-Хайнц Румениге), Паул Брайтнер, Феликс Магат (73-Хорст Хрубеш), Пиер Литбарски, Клаус Фишер

Франция: Жан-Люк Етори, Мануел Аморос, Мариус Трезор, Масим Босис, Жерар Жанвион, Жан Тигана, Ален Жирес, Мишел Платини, Бернар Женжини (50-Патрик Батистон, 60-Кристиан Лопес), Доминик Рощо, Дидие Сикс

СЪДИЯ: Чарлс Корвер (Холандия)

СТАДИОН: “Рамон Санчес Писхуан”, Севиля – 70 000 зрители

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Бернд Фьорстер (Гер), Ален Жирес, Бернар Женжини (Фр)