Божидар Андреев остана пети, на 4 килограма от медалите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашата надежда за отличие "прегоря" емоционално и направи само три успешни опита

Българският щангист Божидар Андреев завърши на престижното пето място в надпреварата в категория до 73 килограма на Олимпийските игри в Токио.

Състезателят на сливенския клуб “Хр. Бъчваров” успя да изхвърли 154 килограма, а след това и да изтласка 184 кг.

По този начин европейският шампион от Батуми през 2019 година, който в навечерието на Олимпиадата загуби свой близък човек, събра в двубой 338 килограма.

Шампионската титла в категорията спечели изключително силния китаец Жийонг Ши, който приключи с 354 килограма в двубоя.

Азиатецът успя да постави и три олимпийски рекорда – в изхвърлянето (166 кг), в изтласкването (198 кг) и в двубоя, а освен това взриви атмосферата поставяйки нов световен рекорд в двубоя.

Среброто остана за Хулио Рубен Майора Перниа (Венецуела), който завърши със 346 кг, а с бронз се окичи индонезиеца Рахмат Ервин Абдула, който макар и вдигащ в Група Б събра 342 кг в двубой.

Андреев стартира с успешен опит в изхвърлянето на 150 килограма. Във втория – на 154 кг, позволи щангата да го затисне, но в третия се мобилизира и се справи със сериозната тежест.

Българският представител се справи със 184 килограма в първия си опит в изтласкването, като след това треньорският щаб коригира заявката и Андреев излезе във втория си опит на 189.

Възпитаникът на треньора Пламен Братойчев, който зае четвърто място на европейското първенство в Москва тази година, се изправи, но не успя да завърши опита. Нашият щаб, търсейки допълнителна минута почивка, поиска 190 кг за третия опит.

В секундите преди роденият в Тополчане Андреев да повдигне щангата, залата в Токио се огласи от вик: “Божидаре, вземаш медал!”. За съжаление нашето момче не успя да се справи с тежестта и остана на пета позиция в крайното класиране.

След края на битката в категория до 73 килограма анализатори коментираха, че медалът се е изплъзнал на Андреев още в първото движение, тъй като в тренировки е успявал да покори много по-сериозни тежести.

“Много съм ядосан,” заяви разочарованият Божидар. “Съжалявам, че не успях да изпълня едно обещание, което бях дал. Съжалявам, тренер!”

България има още един представител в надпреварата по вдигане на тежести в Токио. Във вторник Христо Христов ще участва в състезанието в категория до 109 килограма.