Цялата история – Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Football Leaks бяха прави - отцепничеството на топ клубовете в Европа е шестгодишен план, който вече има и явния си резултат

Европейската Суперлига беше обявена официално в ранните часове на 19-ти април.

Тя обаче не се роди вчера или миналия месец. Историята е много по-дълга, прикрита и заслужаваща свой собствен сериал и то с доста епизоди. Защо? Защото историята на Суперлигата, с която се запознахме вчера започна преди пет години с един имейл. Писмо, което отклони колелото на футболната история по съвсем различен път.

7Спорт ще Ви разкрие в този материал цялата история на Суперлигата – зародиш на идеята, срещи, сделки и разговори за отцепничество. Вярно ли е, че Байерн (Мюнхен) не иска да е част от новата лига или всъщност той я създава? Предателства, пари и слава … Футболът сякаш стана малко повече екшън и малко по-малко радост? Настанете се удобно, връщаме се до 2015 година.


В началото на 2018 година немското издание “Der Spiegel” излиза с поредните си разкрития по проекта “Футбол Лийкс”. Вестникът е част от Европейското разследващо сътрудничество (EIC) и заедно с още няколко медии на континента работи по тайни канали с достоверни източници, които им предоставят конфиденциални документи и разкрития за най-тъмните страни на футболния бизнес. Главното лице зад “Футбол Лийкс” е португалецът  Руи Пинто, който към днешен ден изтърпява присъда в португалски затвор, след като е заловен за разпространението на тази информация.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 1
Според разследването на EIC от Реал (Мадрид) влизат в тайни преговори с още шест клуба в Европа (Милан, Арсенал, Барселона, Байерн Мюнхен, Ювентус и Манчестър Юнайтед), с които да обсъдят възможността да сформират група под името „Европейска Суперлига“. Всички тези срещи се случват без знанието нито на УЕФА, нито на ФИФА. Идея, която е директен удар по бъдещето на двата съществуващи към момента европейски клубни турнира – Шампионска лига и Лига Европа. Напускането на гореспоменатите клубове и сформиране на нов самосиндикален турнир означава огромни финансови загуби за УЕФА, които пък ще бъдат преобразувани в много по-голям процент телевизионни права и наградни фондове в евентуалната Европейска Суперлига и клубовете, участващи в нея ще бъдат много по-доволни от генерираните приходи.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 2
Снимка от проекто-документа за “Суперлига”

“Der Spiegel” се добира до първата следа от тази история и тя носи името на Байерн (Мюнхен). Немският клуб проучва правните срокове, в които може да се отпише от местния регистър на дружествата, тъй като клубовете от новата лига планират да се отцепят от своите местни първенства.

Имейлът, който дава началото на една от най-големите революции в европейския футбол започва с напълно невинно изречение: Здравей, Романо, имам още един много интересен въпрос, по който бихме искали да потърсим твоето мнение“.

Съобщението е изпратено от Михаел Герлингер на 3-ти февруари 2016 година, а неговият получател – международната юридическа фирма „Клиъри Готилеб“ в САЩ. Герлингер оглавява правния отдел на Байерн (Мюнхен) и е общо взето задкулисният мозък на екипа. Той рядко се появява публично, но главният изпълнителен директор на отбора Карл-Хайнц Румениге не е взел важно решение без него в продължение на повече от десет години. Въпросът на Герлингер е един – как Байерн може да се откъсне от Бундеслигата и дали евентуално биха могли да спират футболистите си от участие в националните им отбори? По това време според Football Leaks става ясно, че новата Суперлига ще бъде съставена от 11 клуба именувани „основатели“ или отбори с по-сериозна история и международни успехи. Това са гореспоменатите седем клуба заедно с Челси, Ливърпул, Манчестър Сити и Пари Сен Жермен. По план тези отбори няма да бъдат под въпрос за участие и мястото им в Суперлигата ще бъде гарантирано за 20 години. Заедно с тези 11 клубове-основателки се планира да има и квота от 5 клуба „гости“, като първоначалните имена в изтеклите документи са тези на Атлетико (Мадрид), Борусия (Дортмунд), Интер, Марсилия и Рома.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 3
Нещо, което пет години по-късно виждаме, че малко или много е точният план, който Суперлигата представи официално.

На 17-ти декември 2015г. един от първите футболни мениджъри в САЩ Чарли Стилитано, когото Жозе Моуриньо нарича „Господин нула грешки“ изпраща имейл до Реал (Мадрид) и в частност – на генералният директор Хосе Анхел Санчес и маркетинг директора на клуба. В него той прикачва черновата за бъдещата Суперлига. „Ще бъде ли възможно да използваме вашите лаптопи, за да презентираме това на среща тази вечер? Благодаря, Чарли“, гласи краткото съобщение.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 4Чарли Стилиано – Един от главните двигатели на тайните преговори за Суперлига

Имейлът на Стилитано носи още подробности по плана – Суперлигата ще бъде с продължителност 34 седмици, с мачове във вторник, сряда и събота и елиминационна фаза в края на сезона. Става ясно и, че освен 17-те отбора с най-голям телевизионен интерес в Европа, ще има и 18-ти отбор, който ще бъде един измежду шампионатите на Холандия, Русия, Португалия и Турция. Идеята, която се върти в умовете на водещите клубове в Европа за първи път придобива такава детайлност. Стилитано дори изчислява, че всеки от участниците в тази надпревара ще може да си докара приходи от 500 милиона евро. За сравнение, по това време Реал (Мадрид) получава 80 милиона евро, след като печели Шампионската лига през 2016г. Само няколко месеца по-късно спортният директор на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге заявава на среща на европейските клубове, че има идея за сформиране на лига и, че УЕФА е събрала някои от големите отбори, за да продължи обединения европейски футбол. Идеята е ясна – или УЕФА увеличава в пъти наградните фондове, или грандовете се отцепват в собствена територия.

През януари 2016г. Чарли Стилитано получава отговор на имейла си към Реал (Мадрид) със съобщението Този документ трябва да се анализира.”. Испанският клуб обаче предприема различна стратегия от тази на Румениге и Байерн (Мюнхен). Вместо намеци към УЕФА за това, което следва, ръководството на „кралския клуб“ организира среща с Ювентус, Милан, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Байерн (Мюнхен) и Барселона, за да се обсъди отново идеята как може да се основе този шампионат и едновременно с това – как да се откъснат от настоящите местни първенства и европейски турнири. Нещото, за което Михаел Герлингер пита в имейла си от 3-ти март 2016г., които вече става ясно, че е провокиран от провелата се тайна среща между клубовете. В имейла си Герлингер поставя и въпроса дали Байерн (Мюнхен) може да спира футболистите си от участие в националните им отбори, с цел улесняване на календара в Суперлигата.

Отговорът от САЩ идва 18 минути по-късно и е разделен на три опции, които стоят пред Байерн (Мюнхен) и съдържа всички „вратички“ в договорите на клуба с отделни асоциации и организации, които могат да бъдат използвани.

Неслучайно, в рамките на месеци след това раздвижване сред топ клубовете, УЕФА обявява промени в класирането за груповата фаза на Шампионската лига или иначе казано – как отборите ще стигат до „Обетованата земя“ на европейския футбол и гарантираните минимум 30 милиона евро от наградни фондове, тв права и други. На 22-ри март 2017г. от централата в Нион потвърждават, че от сезон 2018/19 въвеждат промени и първите четири отбора от първенствата на Англия, Испания, Италия и Германия се класират директно в групите на Шампионската лига. Допреди това първите три топ първенства (спрямо ранкингът на УЕФА) изпращаха директно четири клуба, а четвъртото първенство класира три клуба директно, а четвърти минава през плейофи. По този начин индиректно УЕФА си гарантира участие на най-реномираните отбори от Европа в турнира. Тези промени са обявени с аргумента „да се запази присъствието на исторически доказаните отбори на Европа в международните първенства“.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 5
Стилиано обаче не се трогва от тези промени и след срещата си с Реал (Мадрид) в началото на 2016г. се среща с представители на топ пет клуба от Англия – Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Ливърпул и Челси в луксозен лондонски хотел. Малко след приключването й папараци от “The Sun” заснемат представителите на клубовете да напускат сградата и заглавията „Топ секретна среща за Европейска Суперлига“ са на челните страници на следващата сутрин.

През март Стилитано продължава обиколката си и каца в Мюнхен, за да покаже плановете си пред Герлингер. Той дори разкрива и идеите си как „Големите седем“ да се отцепят от местните първенства и европейски организации без да има никакви проблеми за тях. Следва редовната среща на асоциацията на европейските клубове в Амстердам, където Раул Санлехи от УЕФА споменава идеята за формиране на трети турнир над Шампионската лига, който да играе ролята на „магнит за приходи“. Карл-Хайнц Румениге споменава, че „големите клубове имат някои идеи относно формата му“. Нито дума не се споменава, че само седмици по-рано е бил в тайна конферентна зала в хотел в Цюрих с още шест от най-големите отбори в Европа.

След срещата в Амстердам Герлингер изпраща имейл към всички „Големи седем“, в които информира, че юридическата фирма, с която поддържа контакти (споменатата по-рано „Клиъри Готилеб“) е готова да основе клон в Швейцария, които да се заеме с всички правни въпроси около новата лига. Единственият проблем е, че, за да има такава фирма в страната, Готилеб трябва да построи физически офис, да има реални работни процеси, банкова сметка в местна банка и мнозинството от служители да бъдат от Швейцария. Това кара ръководителите на другите клубое да поискат търсенето на алтернативен вариант.

В началото на май се провежда нова тайна среща, този път в Будапеща между директорите на Байерн (Мюнхен) и Ювентус – Карл-Хайнз Румениге и Андреа Аниели с представители на УЕФА. Четири дни по-късно двамата босове се подписват под имейл до футболната централа, в който се казва, че нито една от целите на разговорите не е постигната. Топ клубовете в Европа са определени от Румениге и Аниели като „двигателите на системата“ и двамата поставят конкретни условия, при които ще останат част от Шампионската лига:

  • Лигата да бъде съставена от само 24 отбора (за да се оформят по-големи финансови дялове в края на сезоните за участниците)
  • Клубове, които са били много успешни в миналото да имат допълнителни позиции в надпреварата (често срещано като „клаузата Милан“, заради неуспехът на отборът да се класира за ШЛ в последните пет години, но богатата им история в турнира)
  • Някои от европейските мачове да бъдат през уикендите и повече срещи да се насрочват за праймтайма на повечето международни телевизии (за да се покачат финансите от тв права)
  • На отборите да се позволи да организират и контролират турнира заедно с УЕФА (избягване на измами от страна на централата за това кой клуб колко средства ще получи от турнира)

Очаквано, от УЕФА отвръщат с имейл, в който изразяват силния си шок от поставените условия, като дори поставят молба пред Румениге и Аниели да споделят кои са тези „клубове“, които представляват те чрез писмото си. В следващите седмици забулената идея за Суперлига става все по-явна. Адвокатите на „Големите седем“ проверяват дали компанията им може да се регистрира в Брюксел или Лондон, директорите постигат договорка за формата на първенството и проектират формула за разпределяне на приходите в края на сезоните.

Все по-угрижени от запътилите се промени в европейския футбол, от УЕФА организират нова среща останала в документите под името „Срещата на ръкостискането“ с няколко представители на „Голямата седмица“ и то не на тайно място, а в централата в Нион. Там те предлагат нови и по-угодни за големите отбори условия, които водят до споразумение между двете страни. Румениге информира за промените останалите европейски клубове на срещата им в Монако на 25-ти август 2016г. Босът на Байерн споделя, че разговорите не са били от най-спокойните, но от УЕФА са „работили в името на обединения европейски футбол“. От централата са поискали топ клубовете съвместно да управляват текущото разпределение на правата, а от 2017г. започват генерални промени в европейския футбол, които да влязат в сила от 2021г.

Същата 2021 година, в която сме днес. И в която на 19-ти април Суперлигата официално беше обявена, въпреки опитите на УЕФА всячески да прекъснат това изявление с доста серизни предупреждения към клубовете, привличайки на своя страна и местните федерации.


Най-голямата игра на покер вече започна. УЕФА “мигна пръв” и публикува официална позиция за турнир, който дори не беше обявен все още. Опит за спирането му в зародиш или по-скоро блъф са заплахите на Нион, че ще нанесат големи санкции на топ клубовете? Да, УЕФА ще загуби много ако Суперлигата се състои и всички 12 отбора не участват в техните турнири, но ще успеят ли да убедят ФА, Испанската и Италианската футболна лига, че е най-добре да изхвърлят отбори като Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Реал (Мадрид), Барселона, Милан, Ювентус … Дали в Англия ще приемат радушно идеята никога повече да няма мачове на “Олд Трафорд” или “Анфийлд” в местното им първенство? Или Испания да не събира стотици милиони от права, защото хората искат да гледат Лео Меси? Или Lega Serie A с лека ръка ще откаже да дава изява на играчи като Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович и Ромелу Лукаку?
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 6
Преди време УЕФА имаше малко пале в скута си, което можеше да направлява както пожелае, защото имаше всички нужни инструменти. Топ клубовете обаче се превърнаха в голямо гладно куче, което ще разкъса всеки, който му попречи да стигне до много по-големи печалби за много по-кратко време. Пари срещу традиции, блясък срещу уважение. Битката ще е жестока, а феновете … феновете сякаш никой не ги пита. А какво казваше Сър Мат Бъзби? “Футболът е нищо без феновете!”.
Цялата история - Суперлигата се роди през 2015 г, а не вчера 7
Този цитат все още седи на “Олд Трафорд”. На този “Олд Трафорд”, който скоро може да не приема нищо друго освен мачове от Суперлигата. “Театърът не мечтите” може да се превърне в “Киното на парите”. Има ли кой да спре лудостта? Дано!