Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
На днешната дата българският национален отбор записва един от най-престижните си резултати на световно първенство

Европейското първенство вече чука на вратата и постепенно футболните фенове започват да се настройват за най-необичайния шампионат на Стария континент.

В мача на откриването на 11 юни един срещу друг на “Стадио Олимпико” ще се изправят Италия и Турция. Преди 35 години Скуадра адзура – тогава световен шампион, също участва в първия двубой на голям шампионат. Съперник пък е не друг, а България…

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 1
Капитанът ни Георги Димитров е изпреварил халфа на италианците Джузепе Галдеризи

На 31 май 1986 година пред повече от 100 хиляди зрители на грандиозния стадион “Ацтека” се открива световното първенство в Мексико, а капризът на жребия изправя първенецът на планетата от Мондиал’1982 срещу храбрите момчета на Иван Вуцов.

Улиците в българските градове и села са опустели. През прозорците на апартаментите и къщите се долавя светлината от включените телевизионни апарати, повечето от тях вече цветни.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 2
Звездата в защитата на Скуадра адзура – Гаетано Ширеа, действа безкомпромисно срещу Наско Сираков

След 12-годишна суша България отново е на световни финали, а сблъсъкът с могъщия тим на Италия, в който личат имената на Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Гаетано Ширеа, Бруно Конти и Алесандро Алтобели е приковал пред екраните дори онези, които обикновено превключват на Втора програма, когато по най-гледания канал на Българската телевизия върви футболен мач.

Международната аудитория също е огромна, тъй като официалната церемония по откриването на шампионата се предава в рекорден за времето си брой страни, а веднага след него е дуела на нашите с шампионите на Енцо Беардзот.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 3

 

Трудно е да се отрече, че България не изпитва трудности срещу именития опонент. Но въпреки стряскащата класа на “адзурите” нашите се държат мъжки на терена под врящия котел, в какъвто се е превърнал “Ацтека”.

Прави впечатление, че селекционерът Иван Вуцов залага на изключително опитен състав – само петима от използваните в срещата 13 играчи са под 26-годишна възраст. Нашите са обгорели и в ожесточената квалификационна битка, в която се преборват за виза за Мексико в група с европейския шампион Франция и коравите тимове на Югославия и ГДР.

Точно когато наближава времето, в което шведският арбитър Ерик Фредриксон да сложи край на първото полувреме, а Лъвовете предвкусват, че ще се приберат за почивка при нулево равенство, идва студения душ.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 4
Стойчо Младенов се освобождава триково от трудно преодолимия Джузепе Бергоми

Малко повече от минута преди антракта таранът на Интер Алтобели оплита топката в мрежата зад Борислав Михайлов след асистенция на маневрения халф на Верона Алесандро ди Дженаро.

И след подновяването на играта следват тежки минути за нашите, но след като удържаме на натиска на италианците, настъпва и най-сладкия момент.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 5
Сърцатият Живко Господинов с добър контрол върху топката пред погледа на Фернандо ди Наполи

В 85-ата минута Ради Здравков пласира удобно центриране в наказателното поле, а там Наско Сираков се извисява и с брилянтен удар с глава не оставя шансове за стража на Фиорентина Джовани Гали – 1:1.

Изненадата е факт, а България нахлува в челото на вестниците, както и в новинарските емисии по цял свят.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 6
“Радостта на народа” Божидар Искренов в един от характерните си слаломи между италианските бранители

Равенството със световния шампион Италия остава завинаги в летописите на родния футбол като един от най-престижните резултати. При това записан на най-високия форум.

Двубоят на “Ацтека” се играе малко, след като е произнесена оправдателната присъда на Сергей Антонов, обвинен в съучастничесто на покушението срещу папа Йоан Павел II.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 7
Срещу Гиби се действаше безкомпромисно, а един от “най-дейните” в наказателните акции е Салваторе Бани

Невинният български гражданин престоява близо пет години в италианския арест, като през това време психическото му здраве е сериозно разклатено.

Именно в тази връзка отговорни партийни фактори призовават за пълна мобилизация и опит за нанасяне на отмъщението, за което жадуват немалко наши сънародници.

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 8
Ради Здравков за пореден път изпъква със своята работоспособност, а освен това става асистент на зрелищния гол на Наско Сираков

Нашите са в състав: Борислав Михайлов, Радослав Здравков, Николай Арабов, Александър Марков, Георги Димитров (капитан), Аян Садъков, Живко Господинов (74-Андрей Желязков), Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов (66-Костадин Костадинов), Стойчо Младенов

След края на срещата грациозният централен бранител Николай Арабов е достатъчно откровен при спомените за знаметия дуел: “Никога не бях играл пред толкова много хора. Със съотборниците изобщо не можехме да се чуваме и трябваше да се разбираме с жестове…”

Пламен Гетов пък подчертава, че климатичните условия са били изключително тежки: “В мача на откриването с Италия си мислех, че идва краят на полувремето, а то нямаше и 15-ата минута…”

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион 9
Италианците позират за снимка преди началото на двубоя

Съставът на Италия:

Джовани Гали; Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Гаетано Ширея (капитан), Пиетро Виерховод, Салваторе Бани, Фернандо ди Наполи, Антонио ди Дженаро, Бруно Конти (66-Джанлука Виали), Алесандро Алтобели, Джузепе Галдеризи