Днес е специалният ден на “Ферари”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

През този сезон феновете на Формула 1 са свидетели на серия от провали на може би най-популярния отбор в надпреварата – “Ферари”.

Скудерията е напът да запише най-слабото си представяне от 40 години насам, заемайки съвсем непривичното 10-о място във временното класиране при конструкторите.

Но днес негативните мисли със сигурност ще бъдат поне малко изместени. Защото стартът на “Муджело” – пистата в тосканското градче Сан Пиеро, която е собственост именно на “Ферари”, именитият тим ще запише своя старт номер 1000 в историята.

Най-успешният отбор във Формула 1 е далеч пред втория в своеобразната класация – “Макларън”, който днес ще зашише своя 872-и старт.

Легендарната италианска марка с кончето оглавява и подреждането за отборни титли. “Ферари” има на сметката си 16, докато вторият “Уилямс” е с 9.

Статистиката сочи, че в досегашните 999 старта във Формула 1, болидите на “Ферари” са били управлявани от 80 пилоти, които са спечелили 238 надпревари, 228 полпозишъна, а общо 772 пъти са се качвали на подиума.

Дебютният старт на Скудерията е в първия сезон през 1950-а, когато отборът участва в пет от седемте старта. В Монако стартират четирима пилоти на “Ферари”, като легендарният Алберто Аскари финишира втори.

Първата победа пък идва след девет старта. Тя идва в през 1951 година, когато на “Силвърстоун” аржентинецът Хосе Фройлан Гонсалес оставя всички зад гърба си.

В чест на старт номер 1000 днес болидите на “Ферари” ще бъдат в оригиналния цвят бордо, с който започва да се състезава отборът преди промяната към популярното в цял свят ярко червено.

Днешният старт е забележителен и с това, че на трибуните на “Муджело” ще бъдат допуснати 2880 фена.