Днес празнуват Стоян Добрев и Албен Кумбаров
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Двамата са сред европейските шампиони на България

Българската федерация по борба не пропусна да поздрави днешните именити рожденици – европейските шампиони Стоян Добрев и Албен Кумбаров.

“Пожелаваме здраве, късмет и още много успехи! Честит празник!” написаха от родната централа.

Възпитаникът на прочутото спортно училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора Стоян Добрев стъпва на европейския връх през 1993 година.

Той се окичва със златния медал в категория до 74 килограма в класическия стил във френския град Безансон, а отличието му е връчено не от друг, а от световноизвестния моден дизайнер Пако Рабан.

See the source image

През 1993-а Добрев е носител на Златния пояс “Никола Петров”.

След края на активната си състезателна дейност се захваща с треньорска дейност, като дълго време е помощник-треньор на Братан Ценов в националния отбор по класическа борба.

От няколко години пък роденият през 1968 година Добрев е селекционер на представителния тим на Сърбия, като именно с него се свързва изключителния прогрес на борците от западната ни съседка.

Български треньор донесе титла на сърбия в борбата

Те стигат и до първа олимпийска титла в историята, спечелена в Рио де Жанейро през 2016 година от Давор Щефанек в категория до 66 килограма.

Днес личен празник има и Албен Кумбаров.

Роден през 1964 година в село Кочан, той постига най-големия си успех през 1989 година, когато става европейски първенец в категория до 62 килограма на първенството по свободна борба в Анкара.

Четири години по-рано Кумбаров, който е носител на Златния пояс “Дан Колов” през 1987-а, извоюва бронзов медал на световния шампионат в Будапеща.

Преди три години беше удостоен със званието Почетен гражданин на община Сатовча.