Дон Диего и неговият идол си отидоха от този свят на една дата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Аржентинската икона беше изключително близък и с левите южноамерикански лидери Уго Чавес и Ево Моралес

Преди време Диего Армандо Марадона разкри, че неговият голям герой – вече покойният лидер на Кубинската революция Фидел Кастро, когото той приемаше за “втори баща” и чийто лик беше татуирал на крака си, веднъж започнал да го агитира да се включи в политиката.

Дон Диего така и не го направи, но изигра ключова роля в утвърждаването на някои от най-значимите леви лидери в Латинска Америка, като освен Кастро, могат да се добавят имената на венецуелския водач Уго Чавес и съратника му в Боливия Ево Моралес.

Дон Диего и неговият идол си отидоха от този свят на една дата 1

Аржентинската икона не пропускаше възможност да ги постави на пиедестал, помагайки им да се сдобият и с oще по-голяма международна популярност.

„Всичко, което Фидел прави, всичко, което Чавес прави за мен, е най-доброто, което може да се направи“, каза Марадона в телевизионно предаване през 2007 г. “Мразя всичко, което идва от Съединените щати. Мразя го с всички сили!”

Син на фабричен работник и отгледан в невзрачно градче в покрайнините на Буенос Айрес, Марадона се среща за първи път с Кастро през 1987 година, няколко месеца, след като изведе Аржентина до световната титла в Мексико и четири години преди разпадането на Съветския съюз, което доведе до икономически затруднения в комунистическа Куба.

Невероятното приятелство между неподражаемият футболист и отличаващият се с изумителна начетеност революционер стана още по-силно в началото на века, когато Марадона прекара четири години в Хавана, за да се бори със зависимостта си от наркотиците.

Дон Диего и неговият идол си отидоха от този свят на една дата 2

“Кастро беше неговият идол“, разказва аржентинският тв-продуцент Алфредо Тедески, който става близък приятел с Марадона по време на работа си за агенция “Ройтерс“ в Хавана.

“Сякаш той се влюби (в Кастро), а след това дойдоха Чавес, Моралес и останалите”, каза Тедески, който често канеше футболиста на характерни барбекю-вечери с аржентински пържоли.

Тедески си спомня за момент, в който Марадона почукал на вратата му с предложение за непланирано посещение на Кастро. Кубинският лидер пък ги приел веднага, изчистил натоварената си програма и прекарал незабравими три часа с тях, включващи игра на футбол в офиса му.

“Те винаги говореха за политика – Диего наистина се интересуваше от политика”, каза Тедески и добави, че Кастро също правил спонтанни посещения в дома на аржентинския футболист в Хавана.

През 2005 година Марадона интервюира Кастро за аржентинско телевизионно предаване. На въпрос как Джордж Буш е преизбран за президент на САЩ, кубинският лидер отговоря: “Измама! Терористичната мафия в Маями!”

“Диего беше човек, чийто думи имаха огромен отзвук“, казва Тедески. “А за Фидел такъв вид пропаганда беше добре дошла.”

По ирония на съдбата Марадона си отиде от този свят в същия ден, в който и идолът му пое по небесния път преди четири години. За смъртта на Кастро пък Дон Диего казваше, че само мисълта за това го кара да “плаче неконтролируемо”.

Външният министър на Куба Бруно Родригес заяви в Twitter в четвъртък, че “приятелството на Марадона с Куба и особено с Фидел го превърна в част от този народ”.

Дон Диего и неговият идол си отидоха от този свят на една дата 3

Наследникът на Чавес – Николас Мадуро, също изказа съболезнования в Twitter. Марадона подкрепяше и Мадуро в битката му срещу санкциите на САЩ, наложени срещу венецуелската държава.

“С болка в сърцето си научих за смъртта на моя брат Диего Армандо Марадона – човек, който съчувстваше и се бореше за бедните, най-добрият футболист в света“, написа Моралес, запален футболен фен.

Дон Диего и неговият идол си отидоха от този свят на една дата 4

Бившият президент на Боливия извика Марадона и игра с него в благотворителен мач в Ла Пас през 2008 година. По този начин Дон Диего изрази подкрепата си за кампанията на Боливия срещу забраната на ФИФА за организирането на мачове на голяма надморска височина. По-късно забраната беше отменена.

В интервю за аржентинския вестник Clarin през 2018 г. Марадона заяви, че ще обмисли възможността да влезе в политиката като партньор на Кристина Фернандес на президентските избори през 2019 г., за да измести тогавашното дясно правителство.

“Фидел ми каза, че трябва да се посветя на политиката и ще тръгна с нея, с Кристина”, каза той. “Виждам, че хората страдат, хора, които не могат да свържат двата края до края на месеца.”