google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Иванов е един от най-успешните български борци през 80-те години на миналия век

Днес рожденик е двукратният световен и европейски шампион в класическия стил Емил Иванов, съобщава българската федерация по борба.

Иванов е един от най-изтъкнатите наши борци през миналия век, успявайки да стане първенец на Стария контиент едва на 20 години, а след това да стъпи два пъти и на световния връх.

Първият си златен медал печели през 1986 година на шампионата в Будапеща, където на финала се справя със съветския борец Тимержан Калимулин, спечелил през същата година титлата на европейския шампионат.

Три години по-късно Иванов триумфира и на първенството в швейцарския град Мартини, като в спора за златото надиграва друг представител на съветската школа – Алекасандър Шестаков.

Два пъти намира място в призовата тройка на класацията Спортист номер 1 на България през 80-те години на миналия век, може би най-силния период за родния спорт.

Иванов е и един от най-успешните български треньори в последните години. Личен наставник на Еди Назарян, той е смятан за главен “виновник” за европейската титла на младия ни борец в Рим през миналата година.

А “почеркът” на Иванов можеше да бъде забелязан отдалеч – Еди не оставяше много шансове на съперниците си на тепиха, прилагайки ефектната хватка центур, една от запазените марки на двукратния световен шампион…

“Пожелаваме здраве и още много успехи! Честит празник!” написаха от федерацията.