Една легенда се завръща – на 52
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Седемкратният световен шампион по снукър Стивън Хендри ще възобнови кариерата си след близо деветгодишна пауза

Той е Стивън Хендри.

През 1990 година е само на 21, но успява да разбуни духовете в консервативния свят на снукъра, печелейки световната титла в играта върху зеленото сукно.

Шотландецът обаче бързо доказва, че успехът му съвсем не е случаен и стъпва на шампионския връх на планетата още шест пъти.

Една легенда се завръща - на 52 1

През 2012 година губи от Стивън Магуайър на световното първенство в шефилдския театър “Крусибъл” и слага край на бляскавата си професионална кариера…

За да я възобнови днес! Вече 52-годишният Хендри шокира мнозина с решението си да се запише за участие в стартиращия турнир в Гибралтар.

По време на главозамайващата си кариера Стивън успя да спечели 9 милиона паунда от наградни фондове. Днес пък излиза в първия кръг на надпреварата в Гибралтар с общ награден фонд от 251 хиляди паунда срещу англичанина Матю Селт, а успех срещу коравия съперник ще му донесе 2 хиляди.

Една легенда се завръща - на 52 2

Вече стана ясно, че независимо как се справи в гибралтарския турнир, Хендри ще се впусне и в квалификациите за Световното първенство в “Крусибъл” през април.

Очаквано или не, съвременните играчи в снукъра не виждат особен смисъл в завръщането на седемкратния световен шампион.

За някой, който доминира снукъра в продължение на десетилетие, да се постави в позиция, в която няма да е на обичайните си стандарти, е странно защо Хендри ще се подложи на това,” коментира днешният му съперник Селт, който е по-млад от него със 17 години.

“Питал съм го и не съм получавал задоволителен отговор. Не мога да си го обясня, но той заслужава несравнимо уважение, защото поставя наследството си под прицел.

“Това, което Стивън ще се опита да направи, е голяма крачка за него. Искрено се надявам да се наслади на завръщането си. Но ако ще се разочарова от загубите, не трябва да се завръща. Ако ще се наслаждава на мачовете и тренировките, всички в снукъра ще имат полза от това.”

Една легенда се завръща - на 52 3

Световният шампион за 2019 година Джъд Тръмп пък направо е категоричен в прогнозата си, че Хендри ще се провали.

“Ще съм изненадан, ако постигне някакви победи,” откровен е Асото в колодата. “Не знам дали ще се отнесе сериозно при завръщането си или просто иска да се забавлява.

“Всеки би се затруднил след толкова дълго отсъствие. Във времето, в което Стивън се отказа, нивото вече се покачваше и още тогава го затрудни. Затрудняваше го, че Рони О’Съливан, Джон Хигинс и Марк Уилямс започнаха да го побеждават.”

Хендри има 75 титли като професионалист, с което той все още е на втората позиция във вечната класация зад знаменития Стив Дейвис. Шотландецът доскоро държеше рекорда и за най-много титли от ранкинг турнири преди да бъде задминат от Рони О’Съливан през миналата година.

Хендри все още държи върховите постижения за най-много серии от сто точки в един мач (7), най-много в един турнир (16) и най-много години като №1 в света.