Етър излиза за първа победа срещу Левски от шампионската 1991-а
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Виолетовите не са надделявали над Сините в мач от първенството в 24 поредни срещи

Макар и все още заемащ последната позиция във временното класиране на Първа лига, днес Етър излиза с амбиции да сложи край на продължаващата вече три десетилетия негативна поредица в дуелите с Левски.

В началото на седмицата Виолетовите инкасираха тежка загуба с 6:0 при визитата на шампиона Лудогорец, но в интерес на истината, тя бе “вдъхновена” от няколко момента, в които определено момчетата на Александър Томаш нямаха шанс.

Орлите поведоха след гол, който тв-камерите категорично преведоха на футболен език като засада. След това последваха силни минути за Болярите, в които те пропуснаха няколко изключително изгодни положения за изравняване на резултата.

Точно в този момент обаче дойде пореден удар върху тяхната кауза – дискусионен червен картон за стража Христо Иванов, сложил на практика край на интригата в сблъсъка на “Хювефарма Арена”.

За последен път Етър успя да надделее над Левски през 1991-а – шампионската година на Виолетовите. При това успехът с 1:0 бе записан в столицата. Оттогава тимът от Старопрестолния град се срещна със Сините в 24 мача за първенството и записа 18 загуби и 6 равенства.

Любопитно е да се отбележи, че последната победа за Болярите над столичния гранд на “Ивайло” също бе регистрирана в незабравимия сезон през 1990/1991 година.

На 1 декември 1990 година Етър побеждава с 4:2 като две попадения за домакините реализира тогавашната звезда на тима Красимир Балъков, който именно в тази среща изиграва последния си мач преди да бъде трансфериран в Спортинг (Лисабон).

Томаш вече изрази надежда, че неговите възпитаници ще успеят да вземат максимума от дуела с именития си съперник, който обаче също ще търси позитивен резултат, с който да скъси изоставането от челната шестица.

Бившият бранител на ЦСКА и националния тим разполага с изключително опасни офанзивни футболисти в лицето на юношата на Сините Преслав Боруков, Даниел Младенов (друг играч, играл на Герена), Милчо Ангелов и Ловре Кнежевич, които със сигурност са способни да направят живота на отбраната на Левски труден.

Наставникът на столичани Славиша Стоянович няма да може да използва наказания французин Тома Даске. До последно под въпрос ще е и крилото Здравко Димитров.

На вратата се очаква да започне Звонимир Микулич, а пред него в защита ще действат трима от новите попълнения – Драган Михайлович ще дебютира като десен бек, в центъра ще са Начо Монсалве и Ребин Сулака, а вляво Патрик-Габриел Галчев.

В халфовата линия редом до Мартин Райнов ще е младокът Илия Юруков, който се очаква да бъде предпочетен пред Симеон Славчев. Първия си двубой за Левски ще запише и привлеченият през седмицата Билал Бари. 23-годишният марокански нападател ще е партньор на Найджъл Робърта.

Левски е фаворит на букмейкърите в дуела на “Ивайло”, но нашият съвет е да не подценявате Етър, независимо от незавидната му позиция във временното класиране.

Нещо повече, букмейкърът bet365 спортни залози предлага коефициент 1.90 за двоен шанс (победа или равенство за Виолетовите), а тази оферта съвсем не е за пренебрегване.

И докато 1.90 наистина изглежда изкушаващ коефициент, какво да кажем за предложението на efbet.com, където ставката е просто трудна за отказване – 2.00.

Двубоят започва в 17.00 часа и ще бъде излъчен пряко в ефира на “Диема Спорт”.