Ето кога въвеждат ВАР в България
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Системата за видео повторения (ВАР) ще бъде въведена в българското футболно първенство през пролетта на 2021 година. Тя ще бъде официално използвана в 15-20 мача от плейофите на efbet Лига.

Новината за въвеждането на ВАР у нас бе съобщена от бившия председател на Съдийската комисия Петър Петров, който се занимава с проекта за нашата страна.

Днес Петър Петров направи презентация за ВАР на провелия се семинар на водещите рефери в България в Сливен. Той разясни как ще работи системата и какво е нужно за правилното й прилагане. Всеки съдия трябва да премине обучителен курс, преди да започне използването на ВАР по родните стадиони.

Родната футболна централа БФС ще получи 3 оферти за интегриране на системата за видео повторения. Една от тях ще бъде от германска фирма, друграта от Hawk-Eye, а третата оферта ще е от американска компания. Всички три оферти ще бъдат представени на членовете на изпълокома на БФС на 18-ти февруари.

През следващата седмица в България ще пристигнат лица на ФИФА, които ще направят препоръки за въвеждането на ВАР в родния футбол.

В момента около 90 държави използват ВАР, а нашата цел е да влезем в топ 100. На Балканите ВАР се използва в първенствата на Турция, Гърция, Сърбия и Хърватия. Бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров сподели, че се надява да изпреварим държави като Северна Македония, Черна гора и Косово във въвеждането на системата.