google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Байерн Мюнхен спечели гостуването си на Борусия Дортмунд с минималното 1:0 в дербито на 28-ия кръг на “Първа Бундеслига“. Единственият гол в мача вкара Джошуа Кимих през първото полувреме. Победата доближи Байерн до осма поредна титла в Германия, тъй като баварците увеличиха аванса си на 7 точки пред “жълто-черните”, а до края на сезона остават 6 кръга.

Борусия Дортмунд влезе в срещата от втората позиция в класирането, като изоставаше с 4 точки от своя опонент. Баварците са в страхотна серия, а в двата си мача след подновяването на шампионата вкараха 7 гола – при победите с 2:0 над Унион Берлин и с 5:2 над Айнтрахт Франкфурт.

Наставникът на домакините Люсиен Фавър заложи на Роман Бюрки на вратата, а в схемата с трима централни бранители, в защита действаха Лукас Пишчек, Матс Хумелс и Мануел Аканджи. В средата на терена Фавър се довери на Хакими, Дилейни, Дахуд и Герейро. На пейката останаха Емре Джан и Аксел Витцел. В нападение за Борусия действаха Торган Азар, Ерлинг Холанд и Юлиан Бранд.

В състава на Байерн Мюнхен нямаше изненади. Мануей Нойер стартира под рамката, а в защита си партнираха Алфонсо Дейвис, Давид Алаба, Жером Боатенг и Бенжамен Павар. В средата на терена Ханзи Флик заложи на Джошуа Кимих, Томас Мюлер и Леон Горетцка, а в офанзивен план действахаа Серж Гнабри, Робърт Левандовски и Кингсли Коман.

Борусия Дортмунд можеше да открие резултата още в 30-ата секунда, когато нападателят Ерлинг Холанд се озова на добра позиция и преодоля с техничен удар Мануел Нойер, но Жером Боатенг изби от гол линията. В 4-ата минута “жълто-черните” отново застрашиха вратата на съперника като Мануел Нойер отрази удар на Юлиан Бранд.

В 11-ата минута баварците имаха първия си по-добър шанс за гол, но Томас Мюлер не успя да засече добро подаване на Кимих. Малко по-късно удар на Серж Гнабри бе избит от гол линията от Лукаш Пишчек. В 24-ата минута Коман стреля опасно, но Бюрки се намеси добре и резултатът остана 0:0.

В 40-ата минута на срещата на “Сигнал Идуна Парк”, Леон Горецка шутира към вратата на домакините, но Бюрки се намеси добре. Две минути след това обаче стражът на Борусия трябваше да вади топката от мрежата. Джошуа Кимих копна топката от границата на наказателното поле и прехвърли стража на домакините за 0:1.

На почивката наставникът на “жълто-черните” Люсиен Фавър извърши две промени. Джейдън Санчо и Емре Джан се появиха на местата на Бранд и Дилейни. Девет минути след подновяването на играта Томас Мюлер отправи коварен изстрел, но Бюрки спаси.

В 58-ата минута домакините имаха добър шанс за гол. Ерлинг Холанд получи на добра позиция и шутира веднага, но топката се отби в падналия на земята Жером Боатенг и излезе в корнер. Норвежкият голмайстор на Борусия напусна терена в 71-вата минута поради контузия, а на негово място се появи Рейна.

В 80-ата минута Дахуд стреля много опасно от 20-на метра, но Мануел Нойер успя да избие с една ръка. В следващите минути “жълто-черните” владееха топката и бяха притиснали съперника, но така и не успяха да създадат чисто положение за гол.

Така Байерн Мюнхен записа поредния си успех в Бундеслигата и вече събра 64 точки след 28 изиграни срещи. Баварците са със 7 точки повече от Борусия Дортмунд и на 10 пред третия РБ Лайпциг, който утре приема Херта Берлин.