Феноменална Цвети изнесе показен урок на Мугуруса
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Полетялата високо след завръщането си на корта след тригодишна пауза Цвети Пиронкова постигна една от най-престижните победи в кариерата си, надигравайки двукратната шампионка от Големия Шлем Гарбине Мугуруса с 7-5, 6-3 в среща от втория кръг на US Open.

В третия кръг на надпреварата в Ню Йорк пловдвчанката ще се изправи срещу Дона Векич.

“Беше много трудно да вляза в мача,” заяви в интервюто си на корта Пиронкова. “Опитах се да настроя играта си и да се боря за всяка една точка, да остана в мача.

“Наистина съм много щастлива, че намерих пътя към победата. Това е едно от нещата, които най-много ти липсват да играеш на корта пред публика. Тази атмосфера, която никъде другаде не можеш да изпиташ. Със сигурност поех риск след три години далеч от корта да дойда точно на US Open – на голямата сцена.

“Няма да го крия, не съм имала особени очаквания при първото си участие на такъв голям турнир. Но това е добре дошло, щастлива съм.”

Пиронкова, която впечатли със завидна устойчивост и чудесна игра в защита, не започна по най-убедителния начин, но методично наложи превъзходството си и пречупи психически поставената под номер 10 в основната схема.

Мугуруса се наслаждаваше на стабилен сервис и съхрани аванса си до 5-4, когато сервираше за сета. При 15-15 мрежата помогна на Пиронкова и ѝ донесе предимство в 10-ия гейм, а точка по-късно спря удар на испанката и донесе два брейкбола за Цвети.

Първият бе отразен от начален удар, а при втория българката демонстрира великолепна защита, за да дочака грешка от съперницата си и да изравни резултата в сета – 5-5.

Този развой съвсем обърка Гарбине, която допусна непридизвикани грешки за сметка на Пиронкова, която се понесе по вълните на вдъхновението и след бекхенд уинър по правата приключи сета – 7-5.

Мугируса, която е 16-та в световната ранглиста счупи ракетата си след загубената първа част, ала грешките и  продължиха и в началото на втората. За сметна на това българката демонстрира много много по-разнообразна игра и закономерна се сдоби със солидно предимство.

При 4-3 Цвети стигна до брейкбол, при който екс-водачката в световната ранглиста допусна двойна грешка. Сервирайки за победата пък Пиронкова не загуби нито точка, слагайки край на знаменитата победа с ас.