Фенове настояват Германия да бойкотира световното в Катар
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Натискът върху германската федерация е заради хилядите работници, загинали при строежа на съоръженията за Мондиала

Футболни привърженици от организация ProFans отправиха апел Германия да бойкотира финалите на световното първенство, което трябва да се проведе следващата година в Катар, заради неспазването на човешките права в близкоизточната държава, съобщава “Дойче Веле”.

“Много добре знаем, че много футболни фенове са ентусиазирани от игрите на германския национален отбор,” започва позицията на организацията. “Също така сме наясно, че световното първенство е върхът в кариерата за спортистите.

“Но няма нищо, което може да оправдае приемането на нарушението на човешките права в Катар, включително съзнателно да ги подкрепя чрез участие в турнира. Призоваваме Германската футболна асоциация да отмени участието си в Световната купа в Катар.”

Миналия месец британският вестник „Гардиън“ съобщи, че над 6500 гастарбайтери са загинали в Катар, откакто богатата на петрол страна спечели домакинството на Мондиала през 2010 година. Изданието се позовава на данни от правителството на Катар.

Изнесените информации предизвикаха остро недоволство сред правозащитните  организации по света, а „Амнести Интернешънъл“ призова Катар да разследва кончината на работници мигранти.

Правителството на близкоизточната държава обаче заяви, че смъртността сред милиони чуждестранни работници не е необичайна. Нещо повече, кабинетът заяви, че докладът на “Гардиън” подвежда обществеността.

“Провеждането на луксозен футболен турнир на гробовете на хиляди работници мигранти и участието в него би било краят на етиката и достойнството,” продължават от ProFans. “Ако Германската футболна асоциация иска да запази доверието в себе си, трябва да отмени участието си в този турнир.”