google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ще успее ли един от най-големите аутсайдери на първенството да изненада това лято?

Финландия ще изиграе дебютните си минути на Европейско първенство това лято. Скандинавците са неизвестна територия за всички други отбори и могат да поднесат неочаквани изненади.

История

Финалистите на Евро 2020: Финландия 1

Финалндската футболна федерация е създадена на 19-ти май 1907 година, като е член на УЕФА от 1954г. Финландия не участва в първите две квалификации за Европейски първенство през 1960 и 1964-та година, но от тогава е влизала във всички битки за класиране на европейски финали, които се оказваха неуспешни до миналата година, когато те най-накрая си осигуриха място сред най-добрите на континента.

Прякор

Финалистите на Евро 2020: Финландия 2

Прякорът на Финландия e „Синивалкойсет“ или преведено от финландски – „синьо-белите“, което разбира се идва от цветовете на националния флаг и тези на титулярните им екипи.

Пътят до Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Финландия 3

В битката за място на Еврофиналите Финландия попадна в група J, където бяха още Италия, Гърция, Босна и Херцеговина, Армения и Лихтенщайн. Очакванията преди началото на квалификациите бяха, че „Скуадра адзура“ с лекота ще спечели групата си, а второто място изглеждаше гарантирано за един измежду Гърция и Босна. Финландците обаче изненадаха всички с много издържан тактически футбол и отлична игра в защита. Те получиха едва 10 гола в 10 мача и успяха да достигнат до второто място с 18 точки, оставяйки зад себе си европейския шампион от 2004г. – Гърция.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Финландия 4

Селекционерът на Финландия е Марку Кенерва, който пое ролята на наставник на тима през 2016 година. Преди това той беше пет години помощник в отбора. Преди това той е ръководил юношеския национален отбор на Финландия и местният Викингит. 56-годишният специалист стана първият треньор, който класира финландците на голям футболен форум, а през 2018/19 година Финландия спечели и групата си в Девизия C на Лигата на нациите.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Финландия 5

Погледите в състава на Финландия са насочени главно към нападателя на Норич Теему Пуки. 31-годишното острие има 90 мача с националния екип и е най-опитният играч в селекцията на Кенерва. Той е и рекордьорът по отбелязани голове за Финландия с 30 попадения. Този сезон Пуки изигра основна роля в борбата на „канарчетата“ за завръщане във Висшата лига и ще влезе на Евро 2020 със самочувствие за още ключови голове.

Състав на Финландия:

Финалистите на Евро 2020: Финландия 6

Вратари: Йесе Йоронен (Бреша), Лукаш Храдецки (Байер Лерверкузен), Анси Яакола (Бристол Роувърс)
Защитници: Юхани Ояла (Вайле), Лео Вяйсянен (Елфсборг), Саули Вайсянен (Киево), Паулус Араюри (Пафос), Албин Гранлунд (Стал), Даниел О‘Шаугнеси (Хелзинки), Йере Юронен (Генк), Николай Алхо (МТК Будапеща), Нико Хамалайнен (КПР), Роберт Иванов (Варта Познан)
Полузащитници: Тим Спарв (АЕЛ Лимасол), Расмус Шулер (Дюргарден), Томас Лам (Цволе), Фредрик Йенсен (Аугсбург), Пири Соири (Ейсберг), Глен Камара (Рейнджърс), Йони Кауко (Ейсберг), Они Валакари (Пафос)
Нападатели: Теему Пуки (Норич), Йоел Поянпало (Унион Берлин), Ласи Лапалайнен (Монреал), Маркус Форс (Брентфорд), Ясин Асенун (Лахти)

Думата на букмейкърите

Efbet онлайн поставя Финландия сред аутсайдерите на турнира и им дава коефициент от 390.00 да вдигне трофея от това лято. Единствено Северна Македония е зад тях с 490.00, а Унгария получава същия коефициент като финландците. Да спечели група В пък коефициентът им е 17.50 – най-висок от всички четири отбора. Букмейкърът Winbet също ще умножи залогът Ви с 390.00, ако Финландия спечели първенството.

Програма на Финландия на Евро 2020:

12.06. Финландия – Дания 19:00ч. (Паркен, Копенхаген)
16.06. Финландия – Русия 16:00ч. (Стадион Санкт Петербург)
21.06. Финландия – Белгия 22:00ч. (Стадион Санкт Петербург)