Финалистите на Евро 2020: Италия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Скуадра адзура" влиза в турнира с огромни амбиции и желание да се върне на върха в Европа

На всеки един голям футболен форум, името Италия носи със себе си огромни очаквания. Това лято „Адзурите“ влизат в Евро 2020 като един от основните фаворити за трофея след невероятния начин, по който се класираха за финалите и с богатия от таланти състав на Роберто Манчини.

Италия е част от група А на Евро 2020 заедно с отборите на Турция, Уелс и Швейцаиря.

История

Финалистите на Евро 2020: Италия 1

Италианската футболна федерация е основана на 26-ти март 1898 година, а Италия изиграва първия си официален мач с национален отбор 12 години по-късно. „Скуадра Адзура“ е четирикратен световен шампион, като два пъти е оставал на второто място. Има едно спечелено Европейско първенство през 1968г., а през 2000г. и 2012г. остава на крачка от трофея. Настоящият президент на Италианската футболна федерация е Габриеле Гравина.

Прякор

Финалистите на Евро 2020: Италия 2

Прякорът на Италия е познат на всички – „Скуадра Адзура“ или „Синият отбор“, заради основния син цвят на екипите на отбора от Апенините. Титулярният екип на Италия е бил с различен цвят само два пъти – в началото, когато не е било решено какъв цвят да бъдат тениските и те са останали бели и през 30-те години на миналия век, заради режима на Бенито Мусолини, когато Италия се е обличала в черно.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Италия 3

Как Италия стигна до европейските финали? Най-точната дума е категорично. „Адзурите“ не допуснаха нито една загубена точка за всичките си десет мача и победиха Финландия, Гърция, Босна и Херцеговина, Армения и Лихтенщайн и в двете срещи със всички. С голова разлика +33 и пълен актив от 30 точки, Италия се превърна в едва шестата държава в историята на турнира, която се класира със 100%-ова успеваемост в квалификациите.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Италия 4

Роберто Манчини оглавява „Скуадра Адзура“, като той определено преобрази съсипания отбор от Джампиеро Вентура, който остави срамния отпечатък с неуспеха за класиране на Мондиал 2018. Манчини успя да изгради много силна основа на новата Италия с млади състезатели и върна красотата в играта им, която се беше загубила. В края на миналата година Манчини заяви, че планира да напусне поста си след Евро 2020, но месец преди началото на турнира удължи договора си до юни 2026г, за да води “Скуадра Адзура” на Мондиал 2022.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Италия 5

Италия винаги се е славила с отлични футболисти, но най-големи надежди за това лято сякаш се залагат на Марко Верати. Халфът на ПСЖ е истински маестро в халфовата линия и когато липсва, целият отбор изглежда по различен начин. Бившият футболист на Пескара вече натрупа сериозен опит в Европа и със сигурност надеждите на феновете са, че на това Европейско първенство ще се докаже като един от лидерите на отбора, който да ги изведе до успеха.

Състав на Италия:

Финалистите на Евро 2020: Италия 6

Вратари:
Джанлуиджи Донарума (Милан), Алекс Мерет (Наполи), Салваторе Сиригу (Торино)
Защитници:
Франческо Ачерби, Алесандро Бастони (Интер), Леонардо Бонучи (Ювентус), Джорджо Киелини (Ювентус), Джовани ди Лоренцо (Наполи), Алесандро Флоренци (ПСЖ), Джанлука Манчини (Рома), Леонардо Спинацола (Рома), Рафаел Толой (Аталанта)
Полузащитници:
Николо Барела (Интер), Стефано Сенси (Интер), Брайън Кристанте (Рома), Лоренцо Пелегрини (Рома), Мануел Локатели (Сасуоло), Матео Песина (Аталанта), Марко Верати (ПСЖ), Жоржиньо (Челси)
Нападатели:
Андреа Белоти (Торино), Доменико Берарди (Сасуоло), Федерико Бернардески (Ювентус), Федерико Киеза (Ювентус), Чиро Имобиле (Лацио), Лоренцо Инсиние (Наполи), Матео Политано (Наполи)

Думата на букмейкърите

Като един от фаворитите за трофея, не е изненада, че популярният букмейкър Efbet дава на „Скуадра Адзура“ един от най-добрите коефициенти за това да вдигнат трофея – 11.50. Пред тях са само отбори като Англия, Германия, Франция, Испания и настоящият европейски шампион Португалия. Winbet също оценява шансовете на Италия по сходен начин – с коефициен от 11.00.

Чиро Имобиле пък получава коефициент 20.00 да стане голмайстор на първенството. Зад него са играчи като Роберт Левандовски, Еден Азар, Тимо Вернер и други.

Програмата на Италия на Евро 2020:

11.06 Турция – Италия 22:00ч. (Стадио Олимпико)
16.06 Италия – Швейцария 22:00ч. (Стадио Олимпико)
20.06 Италия – Уелс 19:00ч. (Стадио Олимпико)