Финалистите на Евро 2020: Швеция
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Евро 2020 e все по-близо и Швеция се отправя към турнира, като ще се стреми поне да достигне до директните елиминации

Най-доброто постижение на Швеция на Европейско първенство е през 1992 г., когато достигат до полуфиналите (две години по-късно завършват трети на Световното първенство) и тази група играчи ще се надяват, че ще могат да се класират напред от груповата фаза за първи път от 2004г. Шведите отпаднаха от груповата фаза на последното си участие на турнира във Франция преди 5 години и предстои да видим дали са способни на предстоящите европейски финали да направят по-добро представяне, като определено имат добри шансове да завършат в топ 3 на групата си.

Швеция е част от група Е на Евро 2020 заедно с отборите на Испания, Полша и Словакия.

История

Шведската футболна асоциация е основана на 18 декември 1904 г. Тя е част от УЕФА от 1954 година, а в периода преди това от 1945 до края на 50-те години шведите се считат за един от най-великите отбори в Европа. Швеция има 12 участия на Световното първенство като за първи път участват на турнира през 1934 г. Те също така са записали шест участия на европейското първенство. Швеция финишира втора на Световното първенство по футбол през 1958 г. и на трето място през 1950 г. и 1994 г. Другите върхови постижения на Швеция също включват златен медал от Летните олимпийски игри през 1948 година, както и и бронзови медали през 1924 и 1952 г.

Прякор

Шведският национален отбор е известен с прякора “Тре кронур”. Трите корони, както се превежда на български, е национален символ на Швеция, който присъства в герба на страната.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Швеция 1

Тимът на Швеция завърши на втората позиция в квалификационната си група. Отборът спечели 21 точки в 10 мача, като успя да се пребори с националните селекции на Норвегия и Румъния. Шведите финишираха зад победителя в групата Испания, като на Евро 2020 отново ще се изправят срещу иберийците. Единственото поражение на Швеция в квалификациите бе именно от Испания – 0:3 на чужд терен. Във всичките си останали девет мача Швеция вкара попадения и ще се надява да има добра резултатност и на европейските финали, за да прескочи груповата фаза.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Швеция 2

Яне Андерсон пое управлението на Швеция след Евро 2016 г. Мениджърската му кариера дотогава беше на средно ниво, преди да направи невероятен успех с Ньоркопинг през 2015 г., когато изведе отбора до първа титла в Швеция от 1992 г. насам. Този огромен успех му даде шанс да получи работа начело на Швеция, водейки нацията си в ерата след Златан Ибрахимович. Той ги класира на Мондиал 2018, където те шокираха всички, като оглавиха групата си (съдържаща Германия, Южна Корея и Мексико), преди да отстранят Швейцария, за да отпаднат на четвъртфиналите от Англия. Андерсон винаги е имал силно присъствие, дори той спираше предишните опити на Ибрахимович да се завърне в тима преди Световното първенство, казвайки, че Швеция „е намерила друг стил“ без голямата си звезда.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Швеция 3

Виктор Линдельоф е голямата звезда на шведския национален отбор на европейските финали. Само преди няколко седмици бихме определили за такъв Златан Ибрахимович, но нападателят ще пропусне Евро 2020. След като е бил в сянката на на Андреас Гранквист от години, Виктор Линделоф вече е готов да бъде водещ защитник на Швеция на този турнир. Играчът на Манчестър Юнайтед определено има слабости в играта си, но може да бъде изключителен в защитата, използвайки позиционния си усет и умението да бъде на правилното място, за да блокира удари и да изчиства центрирания. Швеция ще се нуждае от лидер в защитата на Евро 2020 и Линдельоф може да бъде този човек.

Състав на Швеция:

Вратари: Карл-Юхан Юнссон (Копенгаген,), Кристофер Нордфелд (Генчлербирлиги), Робин Олсен (Евертън)

Защитници: Микаел Лустиг (АИК), Виктор Линдельоф (Манчестър Юнайтед), Андреас Гранквист (Хелзингборг), Мартин Олсон (Хекен), Лудвиг Аугустинсон (Вердер), Филип Хеландер (Глазгоу Рейнджърс), Емил Крафт (Нюкасъл, Англия), Понтус Янсон (Брентфорд), Маркус Даниелсон (Далиян)

Халфове: Албин Екдал (Сампдория, Италия), Себастиян Ларсон (АИК), Емил Форсберг (РБ Лайпциг), Густав Свенсон (Гуанчжоу), Кен Сема (Уотфорд,), Виктор Клаесон и Кристофер Олсон (Краснодар), Матиас Сванберг (Болоня), Деян Кулушевски (Ювентус), Йенс Каюсте (Мидтиланд)

Нападатели: Маркус Берг (Краснодар), Александър Исак (Реал Сосиедад), Робин Куайсон (Майнц’05), Джордан Ларсон (Спартак Москва)

Думата на букмейкърите

Швеция е един от аутсайдерите на Евро 2020. Родният букмейкър Efbet залози не очаква тимът да спечели турнира, след като им дава коефициент от 84.00 за краен успех в състезанието. Шведите дори са третият отбор по сила в група Е, след като Ефбет фаворизира тима на Полша в битката за второто място на турнира.

Програмата на Испания на Евро 2020:

14.06 Испания – Швеция 22:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)

18.06 Швеция – Словакия 16:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)

23.06 Швеция – Полша 19:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)