Финландия прати България на дъното в Лигата на нациите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Финландия победи България с 2:0 в Хелзинки в мач от 3-ия кръг на груповата фаза на Лигата на нациите. Попаденията за домакините паднаха през второто полувреме, като автори на головете бяха Робърт Тейлър и Дредрик Йенсен.

Това бе втора загуба за България в групата, като след първите три мача тимът на Георги Дерменджиев има само една точка. Финландците пък постигнаха втори успех и имат 6 точки, като са на една зад лидера Уелс.

В стартовия състав на нашия отбор имаше доста промени в сравнение с баража за Евро 2020 с Унгария, загубен с 1:3 от нашите преди няколко дни в София. Въпреки това играта на българите не бе на нужното ниво.

В 15-ата минута Финландия имаше много добър шанс да открие резултата. Илмари Нисканен получи отлично подаване вдясно на атаката на домакините и подаде към Тим Спарв. Капитанът на Финландия пусна за Робърт Тейлър, чийто удар бе отразен от вратаря Мартин Луков.

Две минути след това пак Нисканен създаде проблеми за отбраната на “лъвовете”. Той комбинира с Теему Пуки, който шутира и топката рикошира в тялото на наш защитник, но вратарят Луков отново бе на висота и резултатът остана непроменен.

В 29-ата минута България отговори с шут на Димитър Илиев от далечна дистанция, но ударът му бе неточен. В 31-вата минута след центриране от корнер в пеналта на гостите, финландците поискаха дузпа за игра с ръка на Кристиан Димитров, но реферът не отсъди 11-метров наказателен удар. Малко след това домакините организираха много добра така като Пууки подаде към Нисканен, който стреля силно над вратата на Мартин Луков.

В 38-ата минута Кристиян Малинов пусна отличен пас за Кирил Десподов в наказателното поле. Новото попълнение на Лудогорец отправи слаб удар, който бе отразен от Храдецки. До почивката нови положения за гол нямаше и двата тима се прибраха на полувреме при нулево реми.

В началото на второто полувреме България пропусна страхотен шанс да поведе чрез Димитър Илиев, който от добра позиция стреля в аут. В 52-рата минута домакините наказаха този пропуск на “лъвовете”. Йере Уронен центрира в наказателното поле. На далечната греда Поянпало комбинира с Пуки, но нападателят на Норич не успя да намери добре топката. Кълбото стигна до Робърт Тейлър, който от близка дистанция прати топката в мрежата на Луков за 1:0.

В 67-ата минута Финландия предреши крайния изход на двубоя. Появилият се на терена преди секунди Дредрик Йенсен вкара за 2:0. Полузащитникът получи топката след изпълнение на туч, успя да се обърне и се справи с Александър Цветков, след което с прецизен шут вкара второ попадение за “совите”.

В 77-ата минута България имаше шанс за почетно попадение, но удар на Божидар Краев бе блокиран от защитник на домакините. Малко след това удар на Кристиян Малинов бе спасен от Храдецки. До края на срещата ново попадение не падна и Финландия спечели с 2:0.

Стартови състави:

Финландия: Лукас Храдецки – Паулус Араюри, Йоона Тойвио, Глен Камара, Робърт Тейлър, Теему Пуки, Тим Спарв, Йере Уронен, Йоел Поянпало, Илмари Нисканен, Юка Райтала

България: Мартин Луков – Страхил Попов, Кристиян Димитров, Васил Божиков, Антон Недялков – Александър Цветков, Кристиян Малинов – Георги Йомов, Кирил Десподов, Димитър Илиев – Исмаил Иса