Шок! Швейцария изхвърли Франция от Евро 2020 след дузпи (ВИДЕО)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Килиян Мбапе изпусна петия наказателен удар за "петлите" и потопи Франция в сълзи

Голямата изненада на Евро 2020 това лято е факт! Основният фаворит за трофея Франция беше елиминиран още на 1/8-финалите от третия в група А Швейцария.

В невероятно зрелищен мач в Букурещ, в който зрителите видяха изпусната дузпа в редовното време, два обрата, продължения и накрая наказателни удари, “кръстоносците” стигнаха до най-големия си успех в историята, поставяйки на колене Франция.

Швейцарците губеха с 3:1 до 80-та минута, но по чудо успяха да вкарат срещата в продължения, а при дузпите Килиян Мбапе беше големият грешник за “петлите”.

Първата по-интересна ситуация дойде в 15-та минута, когато за шок на повечето привърженици по трибуните, Швейцария поведе Сеферович беше намерен с центриране отляво на Цубер и таранът на Бенфика с премерен удар с глава преодоля Лорис за 0:1.
Шок! Швейцария изхвърли Франция от Евро 2020 след дузпи (ВИДЕО) 1
Малко след 20-та минута Ариен Рабио пробва да намери Бензема в малкия пеналт, но Сомер се намеси и отклони топката от пътя на нападателя на Реал (Мадрид). Малко след това Мбапе стреля в стената от пряк-свободен удар, а при опита му за добавка топката мина покрай целта.

Шест минути по-късно Адриен Рабио успя да произведе мощен снаряд по посока вратата на Сомер, но стражът успя да се справи по отличен начин.

След почивката обаче дойде истинската интрига в мача. В 55=та минута Сеферович беше спънат в наказателното поле и главният рефер показа, че няма да отсъди дузпа. В ответната атака Мбапе също беше повален пред Сомер, но отново не последва сигнал. Тогава обаче в слушалката ВАР сигнализира, че ситуацията пред Лорис трябва да се прегледа и проверката на Фернандо Рапалини показа, че има основание за наказателен удар в полза на Швейцария.

Крилото Рикардо Родригес се зае да изпълни дузпата, но Лорис успя да улови ъгъла и спаси надеждите на “петлите”!


Само две минути по-късно Франция стигна до равенството. Гризман подаде към Мбапе, който изведе Бензема, а той успя технично да преодолее Сомер за 1:1!
Шок! Швейцария изхвърли Франция от Евро 2020 след дузпи (ВИДЕО) 2
Преди да е изминала и минута след гола, Франция направи и пълен обрат. В 59-та минута Мбапе пусна с пета към Гризман, който опита прехвърлящ удар, но топката стигна до Бензема на далечната греда и той с глава беше точен за втори път.

Франция успя да наложи пълен контрол над мача от този момент нататък и четвърт час преди края Погба също се записа сред голмайсторите. Бензема беше блокиран от Жака, но топката се озова в халфа на Манчестър Юнайтед, който с прекрасен изстрел не остави шанс на Сомер от над 20 метра.


Десет минути преди края обаче Швейцария се върна в срещата. Тогава Мбабу получи отдясно и центрира по отличен начин към Сеферович, който отново беше на правилното място в наказателното поле и с глава за втори път преодоля Лорис. Малко след това и Гавранович прати топката в мрежата на Лорис, но беше вдигната засада.

Така се стигна до 90-та минута на мача, когато Гавранович преодоля елементарно Рабио и отприщи мощен изстрел в долния десен ъгъл, който нямаше как да бъде спрян за 3:3! Toчно преди края на продълженията Коман разтресе и напречната греда на Сомер за шок на “петлите”!

В първото продължение Адмир Мехмеди и Бенжамен Павар имаха шансове за своите тимове, но не успяха да се отбележат. Двуострите действия продължаваха, като напрежението в тези минути беше огромно. В 109-та минута Канте свърши много работа в центъра и пусна към Коман, който намери Мбале на границата на наказателното, но той с левия крак не успя да уцели целта.

В 114-та минута Маркъс Тюрам беше изведен от Погба, а след това пусна към Жиру около дузпата, но нападателят на Челси уцели Мбапе при изстрела си. Минута преди края на продълженията Жиру се извиси високо в наказателното поле и стреля с глава, но Сомер се намеси също отлично, за да спаси.

Taка се стигна до рулетката на дузпита, като Марио Гавранович ги откри успешно, а Погба повтори точното изпълнение. Фабиан Шер също елегантно реализира втората дузпа за “кръстоносците”, а Жиру изравни за 2:2. Аканджи се зае с третата дузпа за белите и надхитри Лорис за 3:2. Тюрам също беше точен от 11-те метра срещу вратаря на клубния си отбор Борусия Мюнхенгладбах. Варгас беше четвъртият изпълнител на швейцарците и въпреки че Лорис стигна до топката, силата я вкара в мрежата му.

Кимпембе последва на точката за дузпа и оплете топката в горния десен ъгъл. Петата дузпа за Швейцария беше поверена на Мехмеди и той хладнокръвно отбеляза, което донесе напрежението на Мбапе и той беше спрян от Сомер, за да се стигне до сензацията на Евро 2020!

Стартови състави:

Франция: 1.Лорис, 2.Павар, 3.Кимпембе, 4.Варан, 5.Ленгле, 6.Погба, 7.Гризман, 10.Мбапе, 13.Канте, 14.Рабио, 19.Бензема

Швейцария: 1.Сомер, 3.Видмер, 4.Елведи, 5.Аканджи, 7.Емболо, 8.Фройлер, 9.Сеферович, 10.Жака, 13.Родригез, 14.Зубер, 23.Шакири