Футболните братя, които ще останат в историята
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Да играеш в един тим с кръвен брат или в различни такива, да се съревновавате на зеления килим, но и да си помагате, това е истински дар, до който малцина са се докоснали.

Джак и Боби Чарлтън

Легендарните братя Джак и Боби Чарлтън са част от знаменития отбор на Англия, който спечелва световната титла през 1966 година. Първият прекарва цялата си кариера в тима на Лийдс (Юнайтед), изигравайки близо 700 мача с екипа на „йоркширци“. Безспорно Боби Чарлтън остава в историята като малко по-известният, печелейки КЕШ с Манчестър (Юнайтед) и три пъти титлата на Англия. Джак и Боби Чарлтън са единствените братя, които могат да се похвалят с това, че са световни шампиони.

Футболните братя, които ще останат в историята 1

Жером и Кевин-Принс Боатенг

Братята Боатенг са родени в Берлин, като заедно тръгват за големия футбол от Херта. Любопитното при тях е, че въпреки кръвната връзка помежду си, те се състезават за различни държави. Майка им е германка, а баща им ганаец, като по този начин двамата могат да избират коя страна да представляват. Жером решава да защитава цветовете на Бундестима, а Кевин-Принс тези на Гана. В крайна сметка изборът на централния защитник се оказва по-правилен, тъй като той стана световен шампион през 2014г. с Германия. На клубно ниво братята са играли за редица отбори като Байерн (Мюнхен), Милан, Барселона, Манчестър (Сити), Шалке 04, Милан и много други.

Футболните братя, които ще останат в историята 2

Еден, Торган и Килиан Азар

В близките години се очаква тройката братя да набъбне на четворка, тъй като най-малкият Итън Азар върви смело по стъпките на батковците си. Понастоящем Килиан защитава фланелката на белгийския Серкъл Брюж, Торган се състезава за Борусия (Дортмунд) и, разбира се, Еден е част от Реал (Мадрид). Последните двама не успяха да демонстрират класа заедно в Челси, но пък често получават такъв шанс в белгийския национален отбор.

Футболните братя, които ще останат в историята 3

Франко и Джузепе Барези

Носители на купища отличия, Франко и Джузепе Барези остават най-титулуваните братя в италианския футбол. Те са със статут на легенди за грандовете Интер и Милан. Франко изиграва над 500 мача за „росонерите“, в които вдига 6 титли на Италия и 3 пъти КЕШ. Защитникът ще бъде запомнен със своята лоялност и отдаденост за италианския гранд, след като остава верен на Милан и в двата пъти, когато тимът изпада от елита. (Първият заради уредени мачове, а вторият заради финансови проблеми.) В продължение на 16 години батко му Джузепе защитава цветовете на друг от големите отбори на Ботуша – Интер. За  „нерадзурите“ той записва близо 400 мача, в които може да се похвали с 2 титли на Италия и веднъж Купата на УЕФА.

Футболните братя, които ще останат в историята 4

Яя и Коло Туре

Яя и Коло Туре са едни от най-популярните и разпознаваеми братя във футбола. Дълги години стълбове в националния отбор на Кот д’Ивоар, централните защитници отдавна са записали имената си със златни букви в историята на Висшата Лига. Коло първи пробива на най-високото равнище, след като подписва с Арсенал. За „артилеристите“ високият 1.78м. бранител изиграва над 300 мача и се превръща в основна част за състава на лондончани. При “топчиите” изкарва цели 7 сезона, в които се поздравява с титлата на Англия и веднъж играе финал на Шампионската лига. По-малкият Яя Туре по-бавно си проправя път към най-големите отбори, като преминава през  Беверен, Металург Донецк, Олимпиакос и Монако преди да стигне до Барселона. С екипа на „каталунците“ триумфира в Шампионска лига и два пъти вдига трофеите от Ла Лига. По-късно Яя се присъединява към мегапроекта на Манчестър (Сити), където спечелва 3 титли на Англия. При „гражданите“ двамата братя дори заиграват заедно за немалък период от време

Футболните братя, които ще останат в историята 5

Михаел и Бриан Лаудруп

Михаел Лаудруп ще остане завинаги в историята като един от най-добрите плеймейкъри за своето време. Доказал се с екипите на Ювентус, Реал (Мадрид) и Барселона, най-знаменито и запомнящо се остава присъствието му при „каталунците“, където е част от дриймтийма на великия Йохан Кройф. Записва над 100 мача с националната фланелка на Дания, но заради конфликт с треньора пропуска най-големия успех на страната си – европейската титла през 1992 г. Това обаче е звездния момент на по-малкия му брат Бриан, тъй като той е ключова фигура в състава на „Червения динамит“. На клубно ниво Бриан Лаудруп преминава през Байерн (Мюнхен), Милан, Челси, Фиорентина, Аякс и други, но най-голяма следа остава в Глазгоу Рейнджърс.

 

Футболните братя, които ще останат в историята 6

Гари и Фил Невил

Двама от най-верните бойци на Сър Алекс Фъргюсън, двама братя, двама съотборници! Гари и Фил Невил играят заедно 11 години в Манчестър (Юнайтед), като се подвизават по двата фланга на отбраната и в състава на „червените дяволи“, и в този на националния отбор на Англия. Заедно братята печелят 6 трофея от Висшата лига, 3 пъти FA Къп и веднъж триумфират в Шампионската лига. Понастоящем Гари се изявява доста често по телевизията като футболен анализатор, а Фил е поел по треньорския път.

Футболните братя, които ще останат в историята 7

Франк и Роналд де Бур

Те не просто са братя, а може би най-известните близнаци в световния футбол. Заедно рамо до рамо защитават цветовете на цели 5 клубни отбора и един национален – Нидерландия. Франк и Роналд де Бур вървят в комплект в Аякс, Барселона, Рейнджърс, Ал-Раян и Ал-Шамал. В ролите си на терена Франк е централен защитник, успешно умеещ да изнася топката напред, а Роналд – често бележещ халф. Към днешна дата бранителят е на трето място по брой мачове за националния отбор на Нидерландия – 112!

Футболните братя, които ще останат в историята 8