Героят на Англия и Ирландия Джак Чарлтън почина на 85
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Неподражаемият Джак Чарлтън, ключова фигура в тима на Англия, спечелил световната титла през 1966 година, почина на 85-годишна възраст. Бившият централен защитник на Лийдс Юнайтед се бореше с раково заболяване от миналата година, а в последно време страдаше и от деменция.

Големият Джак, както бе популярен Чарлтън, игра по време на цялата си състезателна кариера за Лийдс, превръщайки се в култова фигура за феновете на клуба. Снажният защитник записа 773 мача за тима във всички турнири, включително 629 срещи в английската лига.

Чарлтън, брат на някогашната легенда на Манчестър Юнайтед Боби Чарлтън, бе в основата на бурния прогрес на Лийдс през 60-те години на миналия век. Тогава само за няколко сезона тимът от “Елън Роуд” измина пътя от Втора дивизия до европейските върхове.

Лийдс, предвождан от мениджъра Дон Реви, спечели шампионската титла на Англия, ФА Къп, Купата на Лигата, а освен това триумфира два пъти и с Купата на УЕФА. Чарлтън бе стожерът в отбраната на отбора през цялото това време.

Върхът във футболната кариера на Джак, разбира се, е през 1966 година, когато играейки редом с брат си Боби печели единствената и до днес световна титла за Англия.

Чарлтън се наслади на успешни моменти и като мениджър. Той изведе Мидълзбро до Първа дивизия, а освен това изкачи Шефийлд Уензди от Трета във Втора дивизия.

Най-запомнящ обаче остава престоя му начело на националния отбор на Ирландия през 80-те и 90-те години на миналия век. Чарлтън изведе тима до финалите на европейското първенство през 1988 г., в които участваха едва осем състава.

Освен това класира “детелините” и за финалите на световните първенства през 1990 и 1994 година, където пък те стигнаха до четвъртфиналите.

Особено паметна за Чарлтън остава сензационната победа на Ирландия над неговата родина Англия с 1:0 на финалите на Евро’88.