Хавиер Тебас: ФИФА да отложи Световното клубно първенство
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Шефът на испанската Ла Лига е твърдо против провеждането на новия турнир през лятото на 2025 година

Президентът на испанската Ла Лига, Хавиер Тебас, публично призова ФИФА да отмени Световното клубно първенство през 2025 г., изразявайки опасения относно дезорганизацията, която този турнир ще предизвика във футболния календар. Тебас твърди, че ФИФА не е успяла да продаде телевизионните права за очакваната сума и няма нужния брой спонсори за турнира, подчертавайки, че лигите и съюзът на играчите (FIFPro) също се противопоставят на новия формат.

Ла Лига и FIFPro вече са подали жалба срещу ФИФА в Европейската комисия във връзка с актуализирания формат на турнира, а FIFPro дори е завела дело срещу ФИФА. Според обновените планове, Световното клубно първенство ще се проведе в САЩ от 15 юни до 13 юли 2025 г. с участието на 32 отбора, за разлика от предишните по-малки издания. Мачовете ще се играят на различни стадиони в ключови американски градове, като Ню Джърси, Лос Анджелис, Маями и други.

Противниците на турнира се опасяват, че той ще усложни календара на клубовете и играчите, които вече са подложени на сериозно натоварване с множество турнири на национално и международно ниво.