Хер Касабов потвърди, че не е подавал оставка
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Повечето членова на Изпълкома също не са го направили, сред тях са Кирил Домусчиев, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Венци Стефанов...

Изпълняващият длъжността президент на Българския футболен съюз – Михаил Касабов, разкри, че всъщност той не е подавал оставка след заседанието на Изпълнителния комитет през 2019 година.

Тогава официално беше обявено, че всички членове на Изпълкома подават колективна оставка – формулировка, която по-късно предизвика недоумение сред юристите.

С днешна дата става ясно, че писмени оставки са подали Атанас Фурнаджиев, Петър Величков, Камен Костадинов, Валентин Михов и Спас Русев, както и президентът на БФС Борислав Михайлов.

Това не са направили Кирил Домусчиев, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Венци Стефанов, Михаил Статев, Панайот Рейзи, Димитър Георгиев и Румен Вълков.

Камен Костадинов обяви, че според него всички членове на Изпълкома трябва да подадат оставки, а партньорът на Димитър Бербатов – Петър Величков, директно обяви, че Лечков вреди на българския футбол.

Ето какво заяви Касабов в интервю за Дарик радио:

– През месец октомври 2019 година, след заседание на Изпълкома, бе обявено, че всички членове са подали колективна оставка. Вие лично подадохте ли оставка тогава?

– На посоченото от Вас заседание не съм подавал оставка.

– Ако не сте подавали оставка каква е причината за това решение, след като информацията изрично гласеше, че всички са подали оставка?

– Причината да не подам оставка е фактът, че Изпълнителният комитет ме избра за и.д. президент на БФС и ми възложи отговорността да организирам Извънреден конгрес на съюза. Сами разбирате, че в тази конкретна ситуация евентуалното безвластие щеше да направи свикването на Общо събрание невъзможно, и някой следваше да се нагърби с тази задача.

– Ако не сте подавали оставка до момента смятате ли да го направите до или на Конгреса на 25 юни?

– Разбира се – ако Конгресът избере нов президент, няма нищо по-естествено от това той да предложи екип, с който да работи по най-ефективния за неговата политика начин.

– Ако сте променили мнението си от октомври 2019 година до момента каква е причината за това?

– Няма промяна в мнението ми – и това отново се дължи на факта, че в създалата се обстановка БФС трябваше да продължи да функционира нормално до провеждането на Извънреден конгрес, а това изисква ясно структурирана, макар и временна, йерархия.

– Смятате ли, че футболната общественост има доверие във вас и вашите колеги от Изпълкома на БФС?

– Именно футболната общественост в лицето на Общото събрание ми е гласувала пълно доверие – на Конгреса през 2014-а получих малко над 99 процента от вота на делегатите (407 гласа „за“ и 4 гласа „против“), а на последния редовен Конгрес – пълни 100 процента. Лично аз работя за българския футбол от над 40 години, а от 1995-а съм вицепрезидент и член на Изпълнителния комитет на БФС. Това само по себе си означава, че съм спечелил доверието на всички участници във футболния живот. Що се отнася до доверието или липсата на такова понастоящем, то отговорът ще бъде даден на 25 юни от клубовете, представляващи именно тази футболна общественост.

– Според вас възможно ли е Конгресът на 25 юни да избере ръководство на БФС с нов 4-годишен мандат на управление?

– Ако Уставът го позволява – да. Моето лично мнение обаче е, че Извънредният конгрес не отменя редовния.