Човекът на Бербатов: “Лечков вреди на българския футбол!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Петър Величков разкри какво е казал Венци Стефанов на Лечков на заседанието през 2019 година

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков нападна остро Йордан Лечков, заявявайки че вече е убеден, че бившият халф на Сливен, ЦСКА и Хамбургер само вреди на българския футбол.

Величков потвърди пред Дарик радио, че е подал писмена оставка през 2019 година и не планира да я оттегля преди Конгреса през юни.

– През месец октомври 2019 година, след заседание на Изпълкома, бе обявено,че всички членове се подали колективна оставка. Вие лично подадохте ли оставка тогава?

– Да, аз подадох оставка в писмен вид. Дискусията беше за колективна оставка независимо, че в правния мир няма подобно понятие. Един по един 5 от членовете на ИК подадоха своите предварително подготвени писмени оставки. Това бе последвано от устни волеизявления на останалите членове на ИК, че подават оставки. Единствено Йордан Лечков говореше двусмислено и увърташе. Призивът на един от колегите – Венци Стефанов, насочен към Лечков, беше: „Данчо, нека не те изхабяваме по този начин. Присъедини се към оставките на всички, откажи се и от правото си по устав да поемеш управлението на БФС като първи вицепрезидент. Без това си в предизборна кампания за местните избори. В противен случай ние трябва да те свалим от поста първи вицепрезидент, защото, при създалото се напрежение, поемането на управлението на БФС от теб е неприемливо. Тогава Лечков, след коментари и обяснения и намесата и на други членове на ИК, които го убеждаваха да не създаваме повече проблеми каза: „Добре , разбирам, ок, съгласен съм да се оттегля“. Дали непосредствено след заседанието на ИК или впоследствие се е сетил да говори, че оставка не е подавал и да се измъква по този начин не знам. Беше доста напрегнато заседание. Предполагам колегите, които направиха изявления след съответното заседание, говореха за колективна оставка, защото имаха предвид, че всички сме подали оставки.

– Ако сте подали оставка планирате ли да я оттеглите преди или на Конгреса на 25 юни?

– Не смятам да оттеглям подадената от мен писмена оставка.

– Ако сте променили мнението си от октомври 2019 година до момента каква е причината за това?

Не съм променил мнението си и няма да го направя. Редно е да спазим дневния ред – волята и очакванията на футболната общественост. Ако някой се смята за желан, си има морално издържан ред. Нека подаде оставка и остане зад нея и след това да се кандидатира отново или бъде предложен за член на ИК от някой кандидат-президент.

– Смятате ли, че футболната общественост има доверие във вас и вашите колеги от Изпълкома на БФС?

– Смятам, че футболната общественост няма доверие във всички членове на ИК. Достойни хора и хора с възможности да дадат много на БФС има в Изпълкома, а прелегитимацията им минава през оставка и последващо ново избиране.

– Според вас възможно ли е Конгресът на 25 юни да избере ръководство на БФС с нов 4-годишен мандат на управление?

Да. За мен има няколко варианта. В случай на оставки на всички членове на ИК и президента приети от конгреса – категорично и безспорно ще имаме изцяло ново ръководство с 4 годишен мандат. Също така съществува и вариант 2. В случай на включване в дневния ред и освобождаване на цялото ръководство от конгреса, независимо от желанията на този и онзи, независимо от подадени или неподадени оставки също може да има избор на ново ръководство с мандат от 4 години. Съдебната практика “Порточанов” е базирана на обжалване от Христо Порточанов на решение за избор на ново ръководство на БФС без преди това, макар и формално, да бъде освободено старото ръководство. Има обаче и съдебна практика и в противоположна посока при други идентични казуси за юридически лица регистрирани по закона за юридическите лица с нестопанска цел. Ако е необходимо мога да я цитирам. Повтарям – мотивите за обжалването на Порточанов решенията на тогавашния конгрес са за избор на ново ръководство без предхождащо освобождаване на предишното ръководство. Сега в дневния ред на конгреса това може да бъде лесно уредено, за да не се стигне до същия казус. Възможността съдът да не впише новоизбраното ръководство е само теоритична. Дори това да стане това означава, че старото ръководство ще остане начело на БФС до следващия конгрес. А нима сега не се върви по същия път? Сега се подготвя избор на частично ново ръководство доминирано от по-голяма част от старото ръководство с мандат до следващия конгрес. Не разбирам упорството на някои некомпетентни по конкретния казус колеги. А може би е лесно за разбиране. Ако сега изберем частично ново ръководство, неподалите или в последствие оттеглилите оставки колеги твърдо остават до следващия конгрес. Иначе, ако изберем изцяло ново ръководство и има вписване на това новото ръководство от съда, твърдо си заминава целия стар ИК и президент още след конгреса, а мандатът на новото ръководство ще е 4 години, ако така е дефиниран изборът в дневния ред на конгреса. Единствената разлика при двата варианта (и при двата няма да има последващ конгрес, ако новоизбраното ръководство с мандат от 4 години бъде вписан в съда) и това, което в момента е на дневен ред, да го наречем Вариант 3, а именно избор на частично ново ръководство с мандат за 7-8 месеца е, че можем да опитаме да спестим на БФС няколко стотин хиляди лева за два последователни конгреса в рамките на няколко месеца. Тези варианти аз лично ще го сложа на масата при следващото заседание на Изпълкома.

Отделя се прекалено голямо внимание на въпроса с оставките. Той има второстепенно значение, защото всеки може да оттегли оставката си когато пожелае преди конгреса. Въпросът обаче е на морал и желание на това ръководство да действа в интерес на футбола или не. Нека е ясно – всеки, който е подал оставка може да я оттегли във времето до конгреса. Всеки член на ИК, който желае да го направи да бъде истински мъж и да го направи публично, за да е ясно кой точно проявява упорство. На този етап това е само Йордан Лечков. Отмятането му обаче не оправдавам и затвърждава мнението ми след  дългогодишно наблюдение, че този човек вече вреди на българския футбол и постепенно заличава иначе нелошия си принос като футболист.