Христо Маринов оглавява родната борба и през следващите 4 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Президентът на централата се надява България да спечели още няколко олимпийски квоти през май

Световният и европейски шампион Христо Маринов ще продължи да оглавява Българската федерация по борба и през следващите четири години, след като бе преизбран за президент на централата на провелото се Общо събрание в зала “Диана”.

Всъщност изборът на 34-годишния първенец от шампионата на планетата в Москва през 2010 година беше предизвестен, тъй като нямаше други кандидатури. Тази на Маринов пък, подкрепена единодушно от 35-те делегати на събранието, беше издигната от родния му клуб Берое (Стара Загора).

„Изминалите години бяха трудни, но и успешни,” коментира Маринов, който е и кандидат за член на Изпълнителния комитет на Европейският съвет по борба (UWW-Еurope), като изборът за него ще се състои в навечерието на първенството на континента за юноши в Дортмунд в края на юни. “И макар и с малко, всяка година имаме увеличение на общия брой медали, откакто поех поста от Валентин Йорданов през 2017 година.

“Женската ни борба остава водеща, класическата запазва позициите си, свободната тръгва в друга посока, за щастие. Имаме съживяване, но им трябват още един-два олимпийски цикъла, за да си върнат позициите, в момента са в края на първия.

“Смятам, че имат възможности да вземат още 1-2 визи, а като цяло се надявам на още три, максимум четири визи за Токио. В следващите години един от приоритетите ни ще бъде развитието на детско-юношеския спорт, готови сме и с програмата. Имаме първоначални разговори с министерството и се надяваме на финансиране. Но пандемията забави старта на проекта.”

По време на проявата беше гласуван и Управителния съвет на федерацията, който е съставен от 13 души. В него влизат досегашните членове Валентин Йорданов, Гриша Ганчев, Александър Томов, Валентин Райчев, Николай Гергов, Методи Пенев, Иван Мирославов, Тодор Ангелов, Стефан Николов, Васил Сайменов, а новите имена са тези на Вангел Вангелов и Николай Стоянов.

Христо Маринов оглавява родната борба и през следващите 4 години 1Христо Маринов оглавява родната борба и през следващите 4 години 2

Гост на на събранието бе генералният секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов, който е и председател на юридическата комисия в Международната федерация по борба (UWW).

В своето изказване пред делегатите той подчерта, че около една четвърт от спечелените до този момент 21 квоти за Олимпийските игри в Токио, принадлежат на българските борци. В същото време Горанов изрази оптимизъм, че на предстоящата през май олимпийска квалификация в София, нашите момчета и момичета ще успеят да увеличат визите за японската столица.

По време на събранието родната ни федерация връчи на легендарния ни борец и екс-президент на централата Вальо Йорданов пано със снимки, запечатали паметни моменти от неговото присъствие по спортните арени.

Христо Маринов оглавява родната борба и през следващите 4 години 3

Снимки: БФ Борба, Костадин Андонов