google новини лого Последвай ни
Добави коментар
15 клуба основават Суперлигата, ще си разпределят колосалните 4 милиарда

Европейската Суперлига е все по-близо до създаване и ще има 15 учредители, пиат италианското издание „La Repubblica“ и френското „Le Parisien“. Най-силните и богати клубове в Европа ще създадат новия супер турнир, като това са Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Арсенал, Челси, Тотнъм, Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Ювентус, Интер, Милан, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и Пари Сен Жермен.

Така основателите на Европейската Суперлига ще бъдат „Голямата шестица“ от Висшата лига, трите топ отбори от Ла Лига и Серия А, двата най-големи от Първа Бундеслига и шампионът на Лига 1 – ПСЖ.

Новият супер турнир на Стария континент ще бъде затворен състезателен проект, в който ще участват само най-мощните клубове. Освен тези 15 тима, всеки сезон ще има 5 клуба, които ще бъдат поканени да се включват.

Най-силните отбори в Суперлигата ще иамт допълнителни доходи, тъй като се планува турнирът да завършва в плейофен формат. 15-те отбора в лигата ще имат 4 милиарда евро приходи за разпределение. Не е ясно каква сума ще си поделят поканените отбори, но може би ще влезнат в общия фонд. Финалистите в топ 6 на лигата ще си разпределят 350 милиона евро, което е огромна цифра, като се има предвид, че в момента шампионът в Шампионска лига взима за награда 80 милиона евро.

15-те клуба в новата Супер лига ще имат 4 милиарда евро за разпределение, докато УЕФА отпуска 3,25 милиарда евро между три състезания – Шампионска лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа.

Идеята за създаване на Суперлига се появи още през 90-те години на миналия век, но в момента се правят опити да се реализира нейното създаване най-вече заради тежката икономическа ситуация, създадена от пандемията COVID-19. Според президента на Ювентус и на Европейската клубна асоциация Андреа Аниели, европейските клубове е възможно да загубят между 6,5 и 8,5 млрд. евро заради пандемията.

На 21 януари ФИФА и 6-те конфедерации се обявиха против създаването на Суперлигата, като се посочва, че всички участници в нея – клубове или играчи, няма да могат да се състезават в нито един организиран турнир от ФИФА и конфедерациите.