google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Стига до олимпийския връх в Москва след пет безапелационни победи

Днес олимпийският шампион от Игрите в Москва през 1980 година Исмаил Абилов навършва 70 години, съобщава българската федерация по борба.

Роден на 2 януари 1951 година във варненското село Лопушна, Абилов е един от най-успешните български борци в свободния стил от 70-те години на миналия век, печелейки три европейски титли – в Лудвигхафен (1975 г), в Бурса (1977 г) и Превидзе (1980 г) и два сребърни медала от световни шампионати.

Абилов е носител на златния пояс „Дан Колов“ през 1975 година.

Любопитно е да се отбележи, че той стига до олимпийския връх след изключително тежка контузия в ръката, която го изважда от строя за две години.

В Москва Абилов е безапелационен и записва пет изразителни победи в категория до 82 кг. Започва с два категорични успеха с туш над Сьорен Клаесон (Швеция) и Василе Циганаш (Румъния), следва победа с дисквалификация над Гюнтер Бусарело (Австрия), нов туш над Абдула Мемеди (Югославия) и комфортна победа по точки (8:4) срещу Магомедхан Арацилов (СССР).

След края на състезателната си кариера е треньор по борба. Бил е и наставник на националния отбор по борба свободен стил на Турция. През 1989 г. заедно със семейството си се преселва в югоизточната ни съседка.