google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли спечели днешното състезание за Гран при на Италия на легендарната писта “Монца”. В едно лудо състезание, французинът направи феноменално каране и остави зад себе си Карлос Сайнц от Макларън. Лидерът в световния шампионат Люис Хамилтън завърши на седмата позиция, след като изтърпя наказание в хода на надпреварата.

За първи път от 146 състезания насам пилот различен от отборите на Ферари, Мерцедес или Ред Бул успя да запише победа.

Карлос Сайнц стартира много силно състезанието от трета позиция и изпревари Валтери Ботас, докато Макс Верстапен се смъкна от четвърта на седма позиция на старта. Валтери Боас пък се смъкна до шестото място много бързо като състезанието не започна никак добре за финландския пилот на Мерцедес.

След слабата квалификация за Ферари вчера, проблемите за легендарния тим продължиха. В 6-ата обиколка Себастиян Фетел заяви, че е счупил спирачка, което не му позволи да продължи състезанието и напусна надпреварата.

Лидер в състезанието след десет обиколки бе Люис Хамилтън, който нямаше проблеми да запази първата си позиция след старта, а зад него в топ 3 бяха Сайнц и Ландо Норис.

В 20-ата обиколка на пистата се появи кола за сигурност заради инцидент с Кевин Магнусен. Лидерът на ‘Монца’ Люис Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми, като при пит стопа си е извършил нарушение, като по това време не е било позволено да влиза в бокса. Поради това британецът бе наказан с 10 секунди, като същото последва и за Антонио Джовинаци.

В 24-ата обиколка ужасът за Ферари продължи. Шарл Льоклер катастрофира жестоко, като добрата новина е, че бе невредим. Състезанието бе прекратено след инцидента.

След около 25 минути пауза битката на “Монца” бе подновена. В 29-ата обиколка Хамилтън посети бокса заради наказанието си от 10 секунди. Той се върна на трасето доста назад в класирането – на 15-ото място.

Междувременно лидер в състезанието бе Пиер Гасли, а зад него бяха Райконен и Сайнц. Карлос Сайнц бе доста по-бърз от Кими и го изпревари в 34-ата обиколка, за да заеме второто място. Хамилтън продължаваше да бъде извън Топ 10 и в 42-рата обиколка бе на 12-ото място.

В 47-ата минута Хамилтън прогресира до 9-ото място в класирането, след като задмина Райконен и Перес.

24-годишният французин Пиер Гасли не изпусна лидерската позиция до края на състезанието и се пребори с Карлос Сайнц за победата, за да постигне първия си успех във Формула 1. Трети завърши Ланс Строл от Рейсинг Пойнт.