Италианско топ издание с коментар за българския футбол: Черно тото, расизъм и един светъл лъч
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Авторитетният италиански спортен всекидневник “Гадзета дело Спорт” посвети обширен материал специално за българския футбол. Миналата вечер Интер надви Лудогорец с 2:0 в първи 1/16-финален двубой в Лига Европа.

“Гадзета дело Спорт” започва своя материал с информацията, че в Разград не е имало футболни традиции, преди Кирил Домусчиев да изгради отбор. През последните години Лудогорец е единственият светъл лъч в потъналия в мрак български футбол, се коментира в изданието.

“Златното поколение на България залезе в края на миналия век, а за последно националният ни отбор записа участие на голямо първенство преди цели 16 години – Евро 2004 в Португалия”, споделя на читателите си “Гадзета дело Спорт”.

“Черното тото е обичаен бизнес във футбола в България. Въпреки че УЕФА иска разследвания, чак през ноември 2011 г. представителят на една от букмейкърските къщи – Йордан Динов, сподели, че мачът Локомотив – Литекс е “решен”, обяснява “Гадзета дело Спорт”. Вестникът прави уточнение, че за този случай дори няма санкционирани, а Динов е застрелян 4 месеца по-късно.

В материала се намесва и темата за убийства в българския футбол. Изданието разкрива, че между 1993 и 2005 г. са убити 15 президента от елитната ни дивизия. След третото убийство на президент на Локо Пловдив, този пост е смятан за най-опасната работа в света”, пише още изданието.

Миланското издание споменава и за расисткия скандал от евро квалификацията между България и Англия, както и за фалита на ЦСКА – един от грандовете в България.

В последните си слова, италианците констатират, че талисманът на Лудогорец – орлицата Фортуна, е взет след двубоите с Лацио в Лига Европа.

“Панорамата над “Лудогорец Арена”, където лети Фортуна, е много по-хубава, отколкото към целия български футбол”, завършват италианските журналисти.