Какво ще ни предложи група F на Евро 2024?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Група F на Евро 2024 ще започне във вторник, като Португалия е фаворит за първото място

Мачовете от група F на Европейското първенство ще затворят първия кръг на груповата фаза на финалите в Германия. Те стартират във вторник, като ще видим Португалия срещу Чехия и Турция срещу Грузия. Това са четирите отбора в групата, които ще спорят за първите две позиции, осигуряващи директно класиране на фазата на елиминациите.

Португалия е сред фаворитите на Евро 2024 и се очаква да доминира в тази група. Когато отправите поглед към състава на Португалия, той веднага се насочва към атаката. Роберто Мартинес има забележителна селекция от класни играчи, от които да избира, с опции за нападатели, включително Кристиано Роналдо, Рафаел Леао, Бернардо Силва, Диого Жота, Гонсало Рамос, Жоао Феликс и Педро Нето. Португалия ще играе за двети път на европейски финали, включително за осми пореден от 1996 г. насам. Те са единственият отбор, който достига фазите на елиминациите на турнира във всяко от последните седем издания. И с потенциала, който имат в състава, те би трябвало да завършат на първо място в група F.

Турция би трябвало да бъде замесена в битката за първите две места в групата. Отборът не успя да впечатли в предишната си кампания на Евро 2020. Турците обаче оглавиха своята квалификационна група пред Хърватия и дори спечелиха с 3:2 срещу домакина на турнира Германия в приятелски мач през ноември 2023 г. Турция участва на шестото си Европейско първенство, като за първи път се класира за турнира в три последователни издания. Винченцо Монтела ще бъде първият чуждестранен селекционер, който ще води националния отбор на голям турнир, откакто италианецът Сандро Пупо бе начело на Турция на Световното първенство през 1954 г. Бившият наставник на Милан, Фиорентина и Севиля ще се надява да ги отведе далеч в Германия, като предишното им най-добро представяне беше участието им на полуфинал през 2008 г.

Чехия ще участва за 11-ти път на европейски финали. Откакто стигнаха до финала през 1996 г., чехите редуват достигане до фазата на елиминациите и елиминиране в груповата фаза. Те ще искат да прекъснат тази серия в Германия, след като достигнаха четвъртфиналите на Евро 2020. Основните им надежди ще са върху Патрик Ши, който винаги прави добро представяне на този турнир.

Грузия ще се състезава като независима държава на голям международен турнир за първи път в своята история. Те са единствената страна на Евро 2024, която прави своя дебют в турнира, след като победиха Гърция с дузпи в плейофите. Грузинците са аутсайдери в група F, но с талант като Хвича Кварацхелия могат да създадат проблеми на фаворитите.